23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAldineFRONTEX atenţionează că ISIS ar putea înarma refugiaţi

FRONTEX atenţionează că ISIS ar putea înarma refugiaţi

Ofiţeri de securitate occidentali avertizează că grupul ISIS ar putea încerca să manipuleze refugiaţii şi să-i convingă să săvârşească atacuri teroriste, relatează cotidianul britanic The Independent. Există, de asemenea, şi teama că gruparea teroristă infiltrează luptători antrenaţi în masele de oameni care fug din calea războiului, a foametei şi a sărăciei extreme.

Agenţia FRONTEX subliniază necesitatea pregătirii continentului pentru potenţialele pericole.

„Unii oameni ar putea fi radicalizaţi sau manipulaţi sau pur şi simplu folosiţi de grupurile teroriste după ce reuşesc să intre în Uniunea Europeană”, spune directorul executiv al FRONTEX, Fabrice Leggeri. „Aceasta este o zonă în care nu avem indicaţii clare.”

Un raport al EUROPOL, Oficiul European de Poliţie, subliniază vulnerabilitatea refugiaţilor spre radicalizare.

„Este foarte posibil ca ISIS să-şi infiltreze luptători în taberele de refugiaţi sau în diverse grupuri de migranţi, pentru că este în interesul grupării teroriste să inflameze criza migranţilor pentru a influenţa populaţia europeană astfel încât o parte din aceasta să se opună solicitanţilor de azil.”, se precizează în raportul EUROPOL.

Potrivit documentului citat, din aprilie 2016 s-au înregistrat aproximativ 300 de cazuri în care jihadişti au încercat să recruteze refugiaţii care au intrat în Europa.

„ISIS vrea pur şi simplu să-şi ofere mai multe opţiuni”, explică Robin Simcox, un analist specializat în terorism şi securitate naţională. „Metoda se potriveşte perfect cu ce vrea ISIS să facă. Îi permite să-şi extindă operaţiunile în străinătate.”

 

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă