8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăAldineGermania, Franţa şi FMI nu se grăbesc să încheie un acord cu...

Germania, Franţa şi FMI nu se grăbesc să încheie un acord cu Grecia

Germania şi Franţa au respins, miercuri seara, informaţiile că acordul cu Grecia privind noul program de reformă este iminent, iar directorul general al FMI, Christine Lagarde, a spus, joi, că mai sunt multe de făcut înainte de deblocarea programului de finanţare, informează Mediafax.

Delegaţii prezenţi la reuniunea miniştrilor de Finanţe din G7 de la Dresda s-au abătut de la programul oficial al întâlnirii pentru a respinge afirmaţiile oficialilor greci că acordul este aproape, ei cerând eforturi mai mari pentru rezolvarea blocajului.

La reuniune participă reprezentanţi ai celor trei instituţii creditoare ale statului elen, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI, precum şi ministrul danez de Finanţe Jeroen Dijsselbloem, care prezidează şedinţele omologilor săi din zona euro, relatează Bloomberg.

“Negocierile dintre cele trei instituţii şi guvernul elen nu au progresat prea mult, deocamdată”, a declarat ministrul de Finanţe german Wolfgang Schaeuble, miercuri seara târziu, el adăugând că este întotdeauna destul de surprins când oficialii eleni afirmă cu acordul este aproape.

Schaeuble şi preşedintele băncii centrale germane (Bundesbank), Jens Weidmann, găzduiesc reuniunea G7 la care participă omologii lor din Franţa, Italia, Japonia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite. La reuniune participă şi directorul general al FMI Christine Lagarde, preşedintele BCE Mario Draghi şi comisarul european pentru Economie şi Finanţe, Pierre Moscovici.

Şefa FMI Christine Lagarde a declarat joi, la televiziunea germană ARD, că mai sunt multe de făcut înainte ca Grecia şi creditorii internaţionali să ajungă la un acord referitor la reforme care să deblocheze programul de ajutor financiar de 240 de miliarde de euro, din care statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro.

“Lucrăm la o soluţie pentru Grecia şi nu pot spune că am obţinut rezultate substanţiale”, a arătat Lagarde.

Ea a spus că lucrurile au progresat, dar mai sunt multe de făcut, şefa FMI adăugând că crede că Grecia îşi va respecta angajamentele.

Oficialii din Grecia şi creditorii internaţionali sunt blocaţi de patru luni în negocierile referitoare la noile măsuri de reformă necesare. În lipsa unui acord, Grecia riscă să intre în incapacitate de plată în următoarele câteva săptămâni.

În luna iunie, statul elen trebuie să plătească FMI datorii scadente în valoare de 1,6 miliarde de euro, din care 312 de milioane de euro pe 5 iunie.

Surse citate de Reuters au afirmat miercuri că Grecia şi creditorii internaţionali au început elaborarea unui acord tehnic.

“În cadrul Grupului Bruxelles, miercuri au început procedurile de elaborare a unui acord tehnic”, a declarat un oficial european, precizând că premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, va fi în legătură permanentă cu liderii altor ţări europene.

Potrivit oficialului citat, acordul tehnic va evita introducerea unor condiţii precum diminuarea salariilor bugetarilor sau a pensiilor, dar va include reformarea sistemului Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) şi o ţintă minimă privind deficitul bugetar.

“Mai rămâne problema diferenţelor de poziţii între instituţii”, a explicat oficialul citat, referindu-se la Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană.

“Dacă nu ar fi fost necesar un acord cu FMI, documentul ar fi fost semnat deja”, a spus oficialul citat.

Ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, a afirmat marţi că Grecia va plăti, pe 5 iunie, rata de 312 milioane de euro datorată Fondului Monetar Internaţional, precizând că, până atunci, se va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali.

 

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă