9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăAldineGuvernul britanic face strategia BREXIT din mers, iar economia ţării depinde de...

Guvernul britanic face strategia BREXIT din mers, iar economia ţării depinde de noroc, spune laburistul John McDonnell

Poziţia guvernului britanic pune economia Marii Britanii în poziţia de a depinde de noroc în loc să-şi poată decide singură destinul, le-a declarat laburistul John McDonnell, jurnaliştilor de la The Independent.

Aceste comentarii au fost făcute după ce a apărut în presă informaţia că Marea Britanie a promis producătorului auto japonez Nissan compensații pentru tarifele impuse mașinilor fabricate în Marea Britanie, în eventualitatea unor negocieri dure privind Brexitul.

Guvernul a fost presat să dezvăluie termenii acordului cu Nissan, după ce compania japoneză a anunţat săptămâna trecută că va produce noul model Qashqai și SUV-ul X-Trail la fabrica sa din Sunderland, Marea Britanie.

În opinia lui John McDonnell, este îngrijorător modul în care Guvernul britanic abordează Brexit-ul. Anunţul făcut de producătorul auto nipon arată că „se pare că lucrurile se stabilesc din mers, iar strategia este discutată în presă şi nu dezbătută în parlament”. Iar asta înseamnă că „economia britanică va depinde de noroc şi nu-şi va putea decide singură soarta”.

Mai mulţi politicieni britanici au fost nemulţumiţi să afle despre înţelegerea cu Nissan din presă şi au cerut desecretizarea corespondenţei dintre oficialii de la Londra şi compania niponă. 

După luni de speculații, compania auto Nissan a confirmat joia trecută că va produce noul model Qashqai și SUV-ul X-Trail la fabrica sa din Sunderland, Marea Britanie, prima decizie majoră pentru industria auto după votul de la Referendumul din iunie pentru ieșirea țării din UE (Brexit), transmite BBC.

Decizia va asigura 7.000 de locuri de muncă, fiind posibilă crearea de noi slujbe, în urma “sprijinului și asigurărilor primite din partea Guvernului britanic”, se arată în comunicatul producătorului auto nipon.

Șeful alianței Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a avertizat luna trecută că va opri noile investiții în Marea Britanie dacă nu are garanția că va primi compensații pentru tarifele impuse mașinilor fabricate în Marea Britanie, în eventualitatea unor negocieri dure privind Brexitul.

Producția următoarei generații de Qashqai ar urma să înceapă în 2018 sau 2019 iar decizia producerii SUV-ului X-Trail în Marea Britanie este una neașteptată. Fabrica Nissan este cea mai mare din Marea Britanie și produce anual 475.000 de vehicule, din care 80% sunt exportate pe 130 de piețe internaționale. La Sunderland sunt produse modelele Qashqai, Note, Juke și Leaf iar la furnizorii acestei unități lucrează aproximativ 24.000 de persoane.

“Sunt încântat să anunț că Nissan va continua să investească în Sunderland. Sprijinul și asigurările primite din partea Guvernului britanic ne-au convins să producem la Sunderland noul model Qashqai și SUV-ul X-Trail”, a afirmat joi Carlos Ghosn. 
Decizia Nissan reprezintă un vot de încredere care arată că Regatul Unit este deschis afacerilor după votul pentru ieșirea țării din UE, a declarat premierul Theresa May.

Analiștii apreciază că, în funcție de rezultatele negocierilor, Brexitul ar putea avea ca rezultat noi tarife comerciale care vor afecta competitivitatea exporturilor de vehicule din Marea Britanie către UE și restul lumii.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă