10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăAldineConsiliul European fără Marea Britanie. Iohannis: Declaraţie comună de unitate şi coeziune...

Consiliul European fără Marea Britanie. Iohannis: Declaraţie comună de unitate şi coeziune a Uniunii Europene. Urmărim apărarea intereselor românilor din UK

UPDATE. 15:00. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la finalul reuniunii liderilor UE de la Bruxelles că s-a adoptat o declaraţie comună, după votul Marii Britanii de ieşire din Uniune. Iată principalele idei:

  • Uniunea celor 27 de state membre trebuie să iasă întprită din această încercare.
  • S-a reconfirmat angajamentul comun de a păstra unitate şi coeziunea Uniunii
  • Salut acest mesaj de unitate asumat de toate cele 27 de state membre.
  • Trebuie să răspundem aşteptărilor cetăţenilor statelor noastre. De aceea am adoptat o declaraţie comună, care conţine mesaje pe care le-am transmis şi eu: Respectăm voinţa exprimată de majoritatea poporului britanic. Până când va părăsi Uniunea, Regatul Unit îşi va păstra calitatea de membru al UE cu toate drepturile şi toate obligaţiile.
  • România va urmări în negocieri cu maximă prioritate apărarea intereselor românilor care trăiesc în Marea Britanie

În opinia preşedintelui Klaus Iohannis, UE este singura opţiune pentru menţinerea prosperităţii şi securităţii cetăţenilor noştri români. El a arătat că, în acest moment, liderii europeni trebuie să răspundă aşteptărilor statelor lor. De asemenea, Iohannis a precizat că “există voinţa politică a liderilor europeni” ca Marea Britanie să rămână un partener “cât mai apropiat” pentru UE. 

“Pentru România, care are un parteneriat strategic cu Marea Britanie, acest aspect prezintă o relevanţă deosebită. (…) În opinia mea, recâştigarea încrederii cetăţenilor europeni în proiectul european este esenţială pentru continuarea şi durabilitatea acestuia. Nu putem să construim o Europă care să nu fie în avantajul şi pe înţelesul cetăţenilor noştri”, a mai declarat şeful statului român.

Citește și: Consiliul European la final. Siegfried Mureşan: “UE nu poate fi țap ispășitor pentru neajunsurile de la nivel național”

————

Premierul David Cameron a dat asigurări României, în numele Marii Britanii, că românii aflaţi acolo vor putea să rămână şi să muncească în Regatul Unit şi că acesta şi-a cerut scuze pentru incidentele xenofobe petrecute după Brexit, informează Agerpres.

” Am primit asigurări de la premierul Cameron, în numele Marii Britanii, nu în nume personal, că românii vor putea să rămână, vor putea să muncească. Şi şi-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc acolo”, a declarat Klaus Iohannis președintele României, pentru Antena 3.

Preşedintele a adăugat că sunt “foarte multe mize” pentru România în cadrul Consiliului European de la Bruxelles. 

“Suntem hotărâţi să ne negociem poziţia foarte bine, în primul rând, sigur, poziţia românilor care lucrează şi trăiesc în Marea Britanie”, a arătat Iohannis. 

Şeful statului a precizat că din discuţiile de până acum purtate pe tema Brexit reiese foarte clar că “nimeni nu a avut un plan B”. 

“Acest lucru ne arată că toţi s-au aşteptat să se voteze pentru ‘remain’ şi au fost surprinşi de rezultat. Chiar premierul Cameron mi-a confirmat că tabăra ‘leave’ nu are niciun plan concret”, a mai declarat Iohannis. 

Preşedintele României participă marţi şi miercuri la Bruxelles la reuniunea Consiliului European care are ca temă principală Brexit

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă