18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăAldineIon Iliescu nu fost la audierile Comisiei LIBE. La ce tehnică modernă...

Ion Iliescu nu fost la audierile Comisiei LIBE. La ce tehnică modernă a recurs pentru a se scuza că nu a venit

Ion Iliescu, fostul președinte al României, nu a venit, vineri, la întâlnirea solicitată de membrii Comisiei LIBE a Parlamentului European, care se află la Bucureşti, pentru a se informa în legătură cu presupusele închisori CIA, transmiţându-le acestora un e-mail prin care îşi cerea scuze, informează Mediafax.

“Fostul preşedinte român ne-a trimis ieri un e-mail prin care şi-a cerut scuze că nu ne-a putut primi şi în care şi-a explicat în detaliu poziţia”, a precizat Tanja Fajon, membră a delegaţiei Comisiei pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului din Parlamentul European, după o întâlnire cu membri ai Comisiei de apărare din Senat.

De la izbucnirea scandalului, autorităţile române au negat existenţa unor închisori CIA pe teritoriul României.

În aprilie, ”Der Spiegel” a publicat un interviu în care Ion Iliescu afirma că el a aprobat “în principiu” o solicitare a SUA din perioada 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba despre vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale.

Ulterior, fostul preşedinte Ion Iliescu a scris pe blog că e ”neplăcut suprins” de modul în care au fost reflectate afirmaţiile sale pentru ”Der Spiegel”, susţinând că nu a confirmat în niciun fel existenţa unei închisori ilegale a CIA în România, închisoare unde s-ar fi aplicat tehnici precum tortura.

El a mai susţinut că, dacă ar fi ştiut ”ce destinaţie are facilitatea solicitată de partea americană” ar fi luat, ”cu siguranţă”, o altă decizie.

Cele mai citite

VIDEO REZUMAT. Petrolul Ploiești rămâne în Superliga. ”Lupii galbeni” au învins Oțelul lui Dorinel Munteanu

Într-o partidă din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal din România, Petrolul Ploiești a reușit să învingă echipa Oțelul Galați...

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, își anunță prezența la salonul BSDA 2024 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă