10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăAldineJean-Claude Juncker le cere euroscepticilor să nu-l mai insulte

Jean-Claude Juncker le cere euroscepticilor să nu-l mai insulte

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le cere euroscepticilor să nu-l mai insulte după ce aceștia au depus contra lui o moțiune de cenzură după dezvăluirile în scandalul LuxLeaks.

Potrivit Mediafax, moțiunea de cenzură, depusă de grupul EFDD (Europa Libertății şi Democrației Directe), prezidat de liderul partidului UKIP britanic Nigel Farrage, va fi supusă joi votului deputaților europeni. Dar ea nu are practic nicio şansă de succes, având în vedere faptul că Juncker are sprijinul principalelor grupuri politice.

Juncker "a permis multinaționalelor să bage miliarde în buzunare" prin sistemul de evaziune fiscală aflat în vigoare în Luxemburg, unde el a fost prim-ministru în perioada 1995-2013, a acuzat italianul Marco Zanni, din cadrul "Mişcării Cinci Stele".

"Sunteți pătat şi atât timp cât sunteți în acest post, aceată pată se va extinde la întreaga Comisie", a acuzat la rândul său britanicul Steven Woolfe.

"Nicio persoană cu bun simț nu poate să creadă că vă puteți bate sincer şi ferm pentru a anula mâine ceea ce ați făcut", a declarat şi preşedinta Frontului Național francez Marine Le Pen.

"Ar fi la fel de credibil să fie numit Al Capone preşedintele Comisiei pentru securitate şi etică", a ironizat reprezentanta extremei-drepte.

"Eu vă spun foarte solemn, vă rog, încetaţi să mă insultați!", a răspuns Juncker. Noua Comisie "va lupta împotriva evaziunii şi fraudei fiscale", a dat asigurări el, pledând pentru "armonizare fiscală", dar nu contra "concurenței fiscale", cu excepția cazului în care este "nesănătoasă".

"Nu vă îndoiți de cuvântul meu", a insistat el, potrivit Mediafax.

Confruntat cu euroscepticii – care dețin numai o sută de locuri din 751 – Juncker ar putea conta pe sprijinul majorității celorlalte grupuri politice.

"Vreau ca (această) Comisie să continue să lucreze", a declarat şeful conservatorilor Manfred Weber. Dacă Parlamentul va face să cadă Executivul, atunci planul de investiții de 300 miliarde de euro promis de echipa lui Juncker se va duce pe apa sâmbetei. "Luni de zile ar fi necesare pentru a forma un nou colegiu, aşteptând economia şi societatea europeană să se prăbuşească", a declarat liderul socialiştilor, Gianni Pittella.

"Vom vota împotriva acestei moțiuni stupide", a insistat la rândul său liberalul Guy Verhofstadt.

În opinia ecologistei Rebecca Harms, "acest scandal relansează o îngrijorare asupra unor aspecte de funcţionare a Europei". "Cu toate acestea, nu este îndeajuns să spui aduceţi-mi capul lui Jean-Claude Juncker pentru ca totul de fie în regulă", a afirmat ea.

Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă