8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăAldineLiderii europeni vor revizuirea priorităţilor UE în faţa eurofobilor

Liderii europeni vor revizuirea priorităţilor UE în faţa eurofobilor

Liderii europeni au lansat, marţi seara, consultări cu privire la viitoarele "priorităţi" ale UE şi nominalizărilor la conducerea instituţiilor, informează Mediafax.

 Liderii europeni au decis să revadă priorităţile UE pentru a răspunde valului eurofob al alegerilor europene, înainte de a numi viitorul preşedinte al Comisiei Europene.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunţat că a primit "mandat" din partea şefilor de stat şi de Guvern pentru a "purta consultări atât cu Parlamentul European şi grupurile parlamentare care vor fi formate", cât şi cu liderii înşişi.

Discuţiile trebuie să aibă în vedere "nominalizările", începând cu cea a preşedintelui Comisiei, şi "priorităţile" pentru următorii cinci ani, a spus el, la Bruxelles, la finalul unei reuniuni de patru ore între cei 28 de lideri ai statelor membre UE.

Van Rompuy a subliniat că s-a întâlnit cu Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, partidul de centru-dreapta clasat pe primul loc în alegeri.

"PPE este cel care a câştigat alegerile", a recunoscut preşedintele francez François Hollande, adăugând că Van Rompuy ar trebui să "vadă dacă există posibilitatea unei majorităţi în Consiliu şi Parlament". El "va verifica dacă aceste două majorităţi există şi dacă este cazul, va veni în faţa Consiliului european".

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat acelaşi lucru la conferinţa sa de presă.

Întărit de poziţia de principal partid al noului Parlament, cu 213 mandate din 751, candidatul Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta), Jean-Claude Juncker, revendică postul. Dar îi trebuie o majoritate, iar singura posibilitate de a ajunge la aceasta este o mare coaliţie cu socialiştii (191 de mandate), probabil cu sprijinul liberalilor (64 de locuri).

Liderii grupurilor politice din Parlament au cerut, marţi, liderilor europeni să îl lase pe Juncker să încerce să găsească această majoritate.

Juncker "ar putea obţine susţinerea" socialiştilor, "cu condiţia să prezinte un program ale cărui priorităţi să fie crearea de locuri de muncă şi investiţii pentru creşterea economică o politică europeană a imigraţiei globale şi lupta eficientă împotriva evaziunii fiscale", a declarat preşedintele grupului, Hannes Swoboda.

Dar mai mulţi lideri de dreapta refuză să îl susţină: conservatorul britanic David Cameron şi liberalul olandez Mark Rutte, dar şi lideri din cadrul PPE, cum sunt premierul ungar Viktor Orban, suedezul Fredrik Reinfeldt sau finlandezul Jyrki Katainen, potrivit mai multor surse europene.

Ideea este că aceste consultări ale lui Van Rompuy să se termine la timp pentru ca la viitorul summit, de la sfârşitul lui iunie, cele 28 de state membre să propună un nume care să fie supus aprobării Parlamentului. Dar el s-ar putea înscrie într-un "pachet" cu celelalte trei posturi majore în instituţiile europene: preşedintele Consiliului, preşedintele Parlamentului şi şeful diplomaţiei.

Potrivit premierului irlandez, Enda Kenny, Van Rompuy ar trebui să prezinte rezultatele misiunii sale în două-trei săptămâni. "Nu ar trebui să dureze mai mult", a subliniat el.

Referitor la priorităţi, Van Rompuy a enumerat "creşterea, competitivitatea şi crearea de locuri de muncă, "funcţionarea uniunii monetare", lupta împotriva "schimbării climatice", proiectul unei "uniuni a energiei" şi lupta împotriva imigraţiei ilegale.

Şefii de stat şi de guvern din cele 28 de state membre s-au reunit la Bruxelles la două zile după acest scrutin care a propulsat extrema dreaptă în Franţa şi eurofobii din cadrul UKIP în Marea Britanie.

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă