18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăAldineUPDATE: Liderii UE și Turcia, acord privind fluxul de migranți. Ce...

UPDATE: Liderii UE și Turcia, acord privind fluxul de migranți. Ce prevede înțelegerea

UPDATE 17.30: Liderii europeni au aprobat acordul UE-Turcia privind reducerea fluxului migratoriu, prin care Ankara se angajează să îi primească înapoi pe migranţii care reuşesc să traverseze Marea Egee, în schimbul unui ajutor de 6 miliarde de dolari, conform anunțului de pe Twitter al premierul finlandez, conform News.ro

”Acordul cu Turcia a fost aprobat”, a scris Juha Simla pe Twitter.

Implementarea acordului va începe luni, 20 martie, potrivit unei demnitar european. Astfel, migranţii care ajung luni pe insulele elene vor putea să fie expulzaţi în Turcia dacă nu au documentele necesare.

De asemenea, preşedintele cipriot, care a ameninţat până acum că se va opune prin veto acordului, dacă Ankara nu recunoaşte independenţa insulei, a declarat că este pregătit să accepte ultimul draft prezentat.

Partea turcă s-a arătat mulţumită cu draftul negociat cu liderii europeni, care va permite ridicarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii turci din iunie.

Turcia se va angaja să primească înapoi toţi migranţii care ajung în insulele greceşti fără a avea documentele necesare. Însă propunerea liderilor europeni ar putea să ducă la creşterea efortului depus de Grecia pentru a gestiona criza migranţilor. Astfel, autorităţile elene vor fi nevoite să creeze tribunale speciale pentru a procesa rapid cererile de azil.

Acordul prevede că pentru fiecare refugiat sirian pe care Turcia îl primeşte înapoi, statele UE se angajează să preia un refugiat sirian direct de pe teritoriul turc, iar cei care nu au încercat până acum să traverseze Marea Egee vor avea prioritate.

De asemenea, Turcia a cerut ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci. Ankara trebuie să îndeplinească 72 de criterii până la sfârşitul lunii aprilie pentru ca executivul european să recomandă statelor membre să elimine vizele necesare pentru călătorii de scurtă durată până în iunie. 

Pentru eliminarea vizelor Turcia trebuie să îndeplinească un criteriu dificil, recunoaşterea statului Cipru. Însă, Ankara a ridicat atât de sus aşteptările cu privire la ridicarea vizelor, încât ar putea să fie forţată să accepte compromisul în schimbul eliminării restricţiilor de circulaţie în blocul comunitar.

Un alt punct cheie al acordului este promisiunea făcută de UE în legătură cu dublarea ajutorului pentru refugiaţii din Turcia, până la 6 miliarde de euro, care vor fi virate până în 2018. Cea mai mare problemă este ridicată de sursa banilor şi de lipsa dovezilor cu privire la îndeplinirea condiţiilor acordului de către Ankara.

UPDATE 15.37: Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, urmează să prezinte liderior Uniunii Europene proiectul de acord cu Turcia pentru soparea afluxului de migranți, informează surse din cadrul Uniunii Europene, citate Reuters, potrivit Agerpres.

Proiectul de acord cu Turcia a fost discutat în timpul prânzului, după ce în cursul dimineţii au avut loc discuţii cu premierul turc Ahmet Davutoglu. 

„Tusk este gata să le prezinte un text liderilor statelor UE şi să recomande adoptarea lui în baza negocierilor cu Turcia din cursul nopţii şi de azi”, a mai menţionat sursa din cadrul UE. 

Conform pactului propus, Ankara va reprimi toţi migranţii ilegali care traversează în Grecia, inclusiv refugiaţii sirieni, în schimbul preluării de către UE a solicitanţilor de azil sirieni direct de pe teritoriul Turciei. În plus, UE ar urma să dubleze suma acordată ca ajutor Turciei pentru a gestiona criza migranţilor, să liberalizeze în această vară regimul de vize pentru turcii care vor să călătorească în Europa şi să relanseze negocierile pentru aderarea acestui stat la UE.

—————-

Liderii europeni se întâlnesc, vineri, cu premierul turc Ahmet Davutoglu, pentru a discuta despre un acord menit să oprească fluxul de migranţi spre Europa.

Prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel a anunțat, în noaptea de joi spre vineri, că liderii celor 28 de state ale Uniunii Europene au ajuns la o „poziție comună” pentru un acord cu Turcia, potrivit AFP, citat de Agerpres. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezenta, vineri dimineața, poziția Uniunii Europene, a mai spus Bettel, pe contul său de Twitter.

Cu toate acestea, o sursă europeană a atras atenția că nu este vorba de un acord asupra unui text, ci despre o poziție comună, care va permite negocierilor să avanseze.

Citește și: Refugiaţii aduc Europa la mâna Turciei

Potrivit unui oficial turc, Ahmet Davutoglu ar putea să nu fie de acord cu toate propunerile Uniunii Europene.

Totodată, preşedintele francez Francois Hollande a declarat, în noaptea de joi spre vineri, că nu poate „garanta un deznodământ fericit” al discuţiilor între Uniunea Europeană şi Turcia privind controlul fluxului de migranţi,.

„Cred că suntem pe drumul cel bun, dar pe care noi încă nu am ajuns”, a spus Hollande. Cu toate acestea, el a atras atenția că și dacă va exista un acord, va implica „multe mijloace din partea europeană”.

Inițiativa proiectului de acord dintre Turcia și UE, lansat de cancelarul german Angela Merkel, a fost puternic criticat. Mai multe state membre se tem de ilegalitatea măsurii cheie din planul negociat: trimiterea înapoi a tuturor noilor migranţi care sosesc în Grecia din Turcia, inclusiv solicitanţii de azil. 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ambasadoarea din Maroc, Maria Ciobanu, a sabotat România

În această perioadă se desfășoară la Meknes cea de a XVI-a ediție a Salonului Internațional al Agriculturii din Maroc, (SIAM) 2024, cel mai...

Fabrica de diamante a lui Ceaușescu a ajuns tun imobiliar

Recent am povestit într-un articol despre pasiunea familiei Ceaușescu pentru diamante și cum au reușit să obțină, temporar, concesiunea unei mine de diamante...

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 95,3 milioane euro acordat de România companiei aeriene TAROM

Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile României de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă