20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăAldineMonica Macovei: DNA nu ar fi existat fără MCV

Monica Macovei: DNA nu ar fi existat fără MCV

Europarlamentara Monica Macovei a declarat, marți, la audierea din cadrul Comisiei de Control Bugetar din PE cu privire la Mecanismul de cooperare și verificare (MCV), că în lipsa acestui mecanism Direcția Națională Anticorupție (DNA) nu ar fi existat. 

Mai mult, Macovei a precizat că MCV-ul este, pe justiție, extrem de eficient și că, în opinia ei, ar trebui să fie implementat pentru toate statele candidate atunci când vor intra în Uniunea Europeană. În caz contrar, a argumentat europarlamentara, nu trebuie să ne așteptăm ca foste state comuniste să facă lupta anticorupție și împotriva fraudei, ireversibile. 

Lidera partidului M10 a subliniat că problema este voința politică. 

”Cel puțin în România, aici este problema, dacă nu se ridică imunitatea unui parlamentar. Politicienii care vor să scape de MCV eu le spun să se oprească pentru că și populația din România și cea din Bulgaria vor ca politicienii care comit infracțiuni și fură bani să plătească. ”, a declarat Macovei. 

Comisia pentru Control Bugetar a PE organizează, marţi, o audiere cu privire la implementarea de către România şi Bulgaria a angajamentelor referitoare la reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei în cadrul MCV,  raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei. 

Citește și: Kovesi și Cazanciuc, la audierea din Parlamentul European cu privire la MCV

Audierea se va desfăşura în prezenţa şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Laura Codruţa Kövesi şi a ministrului Justiţiei Robert Cazanciuc.

Scopul audierii este de a permite “o discuţie profundă la nivelul PE pentru a evalua modul în care România şi Bulgaria implementează angajamentele privind reforma judiciară, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate”, potrivit unui comunicat al PE, remis redacției.

 

Cele mai citite

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă