12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăAldineOficiali europeni, despre scrisoare lui Tsipras: Noile propuneri de reformă nu îndeplinesc...

Oficiali europeni, despre scrisoare lui Tsipras: Noile propuneri de reformă nu îndeplinesc solicitările creditorilor

Noile propuneri ale Greciei pentru reforme şi reducerea cheltuieilor bugetare, în schimbul unui nou program de ajutor, nu îndeplinesc solicitările creditorilor, au declarat miercuri oficiali europeni, citaţi de Wall Street Journal, la scurt timp după ce Financial Times scria că Tsipras a acceptat condițiile creditorilor. 

Premierul grec Alexis Tsipras a trimis, marți noapte, o scrisoare creditorilor internaționali în care a propus modificarea mai multor părţi esenţiale ale măsurilor care au stat la baza blocajului discuţiilor din ultimele cinci luni. Între modificări se numără aplicarea mai târziu a majorării vârstei de pensionare şi exceptarea de la TVA a unora dintre insule, măsuri respinse deja de creditori atunci când discuţiile au eşuat, săptămâna trecută.

“Dacă propunerile de vineri ale creditorilor vor forma baza de discuţii, atunci măsurile propuse de Grecia ar mări semnificativ deficitul bugetar. Vor fi necesare o mulţime de clarificări, asupra altor aspecte”, a spus unul dintre oficiali.

Citește și: Tsipras acceptă propunerile creditorilor internaționali. Oficiali UEi: Noile propuneri de reformă ale Greciei sunt insuficiente

Un al doilea oficial a arătat că propunerile lui Tsipras diluează măsurile care au fost discutate şi nu vor fi bine primite de cele trei instituţii care coordonează programele de susţinere financiară în zona euro, respectiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI.

Un oficial guvernamental elen a spus că Guvernul elen nu intenţionează să trimită miercuri noi concesii, creditorilor.

Miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să discute miercuri după-amiază nouă propunere a premierului elen, într-o teleconferinţă.

În scrisoare se arată că Guvernul de la Atena acceptă toate reformele în domeniul TVA, cu o singură schimbare, şi anume menţinerea unui discount de 30% pentru insulele greceşti, dintre care multe se află în regiuni greu de aprovizionat.

În domeniul pensiilor, Tsipras cere ca majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani, până în 2022, să înceapă din octombrie şi nu imediat. El mai solicită ca o pensie de solidaritate, acordată celor mai săraci pensionari, să fie eliminată în conformitate cu dorinţa creditorilor, dar mai lent decât au propus aceştia, până în decembrie 2019.

“Republica Elenă este pregătită să accepte acordul, dar cu amendamente, completări şi clarificări, în cadrul extinderii programului care expiră şi a unui al treilea program de finanţare, pentru care a fost trimis o solicitare, astăzi, 30 iunie”, a scris Tsipras.

Citește și: Termen-limită pentru Grecia. Juncker, ofertă de ultimă oră pentru Tsipras. Ministrul grec de Finanțe: Grecia NU poate plăti datoria

Miniştrii de Finanţe din zona euro au spus înaintea întâlnirii de miercuri să sunt încă deschişi încheierii unui acord cu Atena. Totuși, cancelarul german, Angela Merkel, a subliniat că Eurogupul nu poate accepta un acord cu Grecia înainte de referendumul din 5 iulie. 

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă