12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăAldinePE încurajează România să recunoască Kosovo

PE încurajează România să recunoască Kosovo

PE a adoptat o propunere de rezoluÅ£ie privind procesul de integrare europeană a Kosovo, prin care încurajează cele 5 state membre, inclusiv România, care nu au recunoscut încă independenÅ£a fostei provincii sârbe, transmite Mediafax.

Parlamentul European a adoptat, miercuri, în sesiunea plenară de la Strasbourg, o propunere de rezoluÅ£ie privind procesul de integrare europeană a Kosovo, în care îÅŸi exprimă îngrijorarea în legătură cu numirea în noul Guvern de la PriÅŸtina a unor “persoane neconsensuale, a căror experienţă ar putea ridica semne de întrebare” ÅŸi “regretă numărul inutil de mare de miniÅŸtri ÅŸi miniÅŸtri-adjuncÅ£i”, precum ÅŸi proporÅ£ia scăzută a femeilor în cabinet.

Legislativul european încurajează noul Guvern kosovar să-ÅŸi continue cursul european ÅŸi subliniază că s-a angajat să urmărească “cu hotărâre, inclusiv prin legislaÅ£ie, o serie de aspecte prioritare, incluzând măsuri pentru întărirea ÅŸi afirmarea statului de drept, stabilirea unui model pentru sistemul judiciar, pe baza principiilor independenÅ£ei, profesionalismului ÅŸi eficacităţii acestuia, precum ÅŸi combaterea sistematică ÅŸi efectivă a corupÅ£iei ÅŸi a criminalităţii organizate la toate nivelurile”.

Europarlamentarii subliniază necesitatea unor “acÅ£iuni urgente destinate luptei împotriva grupurilor infracÅ£ionale care fac posibilă migraÅ£ia ilegală, apreciind că sunt necesare progrese economice ÅŸi crearea de noi locuri de muncă “pentru a pune capăt tendinÅ£ei de imigraÅ£ie ilegală ÅŸi a restabili încrederea ÅŸi speranÅ£a cetăţenilor că îÅŸi pot construi un viitor în Å£ara lor”.

Totodată, eurodeputaÅ£ii îÅŸi exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa oricăror progrese semnificative în ceea ce priveÅŸte combaterea corupÅ£iei la nivel înalt ÅŸi a criminalităţii organizate, “un obstacol semnificativ în calea dezvoltării democratice, sociale ÅŸi economice a Kosovo”.

Citește și: Oficial al Integrării Europene, despre recunoașterea Kosovo ca stat independent

Parlamentul European încurajează, pe de altă parte, cinci state membre, Cipru, Grecia, România, Slovacia ÅŸi Spania, “să procedeze la recunoaÅŸterea Kosovo”, subliniind că acest lucru “va facilita în continuare normalizarea relaÅ£iilor dintre Belgrad ÅŸi Pristina.

Potrivit textului propunerii de rezoluÅ£iei, toate statele membre ale UE sunt invitate să facă “tot ce le stă în putinţă pentru a facilita contactele economice ÅŸi interpersonale, precum ÅŸi relaÅ£iile sociale ÅŸi politice dintre cetăţenii lor ÅŸi cei din Kosovo”.

În 2008, Kosovo ÅŸi-a proclamat independenÅ£a faţă de Serbia, însă Belgradul refuză să o recunoască.

Cinci state UE – Cipru, Grecia, România, Slovacia ÅŸi Spania – nu au recunoscut independenÅ£a Kosovo.

Pe 27 februarie 2015, premierul Albaniei, Edi Rama, aflat la BucureÅŸti, a solicitat României recunoaÅŸterea provinciei Kosovo ca stat independent, arătând că, în opinia sa, rezolvarea acestei probleme va asigura securitatea regională ÅŸi va estompa anumite “tendinÅ£e ÅŸi frustrări ale altor ţări vecine”.

“Vin de repetate ori cu cererea de recunoaÅŸtere a independenÅ£ei ca stat a Kosovo ÅŸi, de asemenea, cu cererea ca România să ofere sprijin permanent ca această Å£ară să devină membră în această uniune a ţărilor în familia din care ea face parte. Noi avem convingerea că deja problema recunoaÅŸterii statului Kosovo nu este o problemă bilaterală, ci este o problemă comună care ne priveÅŸte pe toÅ£i în sprijinul asigurării siguranÅ£ei regionale ÅŸi pentru a estompa anumite tendinÅ£e ÅŸi frustrări altor ţări vecine”, a spus Edi Rama, după o întrevedere cu premierul Victor Ponta.

În noiembrie 2013, aflat, de asemenea, la BucureÅŸti, premierul albanez arăta că apreciză atitudinea lui Ponta în problema Kosovo, fosta provincie sârbă care ÅŸi-a proclamat independenÅ£a în 2008, ÅŸi preciza că aÅŸteaptă cu nerăbdare ca recunoaÅŸterea statului Kosovo de către România să aibă loc, apreciind că acest fapt va contribui la liniÅŸtea ÅŸi dezvoltarea regiunii.

În vara aceluiaÅŸi an, premierul Victor Ponta declarase că nu se fereÅŸte să afirme că România trebuie să recunoască independenÅ£a Kosovo.

În martie anul trecut, ministru de Externe, Titus Corlăţean, susÅ£inea însă că România nu ÅŸi-a schimbat poziÅ£ia faţă de Kosovo, dar că sunt evoluÅ£ii între Belgrad ÅŸi PriÅŸtina de care BucureÅŸtiul trebuie să Å£intă cont.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă