11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAldine”Filiera” PSD din dosarul Microsoft, protejată, deocamdată, de imunitatea lui Dan Nica

”Filiera” PSD din dosarul Microsoft, protejată, deocamdată, de imunitatea lui Dan Nica

Potrivit agendei Parlamentului European, la Comisia Juridică ar fi trebuit să se voteze, marți, ridicarea imunității europarlamentarului PSD Dan Nica. Votul a fost amânat pentru prima parte a lunii iulie deoarece raportorul Antonio Marinho E Pinto, europarlamentar portughez afiliat grupului ALDE ( liberalilor), a lipsit de la ședință.

Sursele noastre din PE ne-au spus că nimeni nu știa care a fost motivul absenței sale, mai ales că raportul era pregătit, trebuia dezbătut și votat. Raportorul nu a putut fi contactat telefonic.

Ridicarea imunității lui Dan Nica este importantă deoarece fără anchetarea contribuției acestuia nu se poate finaliza mega dosarul Microsoft-SEI-EADS, ”filiera” PSD-istă (Șerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu).

Astfel, conform agendei PE, între orele 09.00 și 10.00, apare anunțul privind votul pentru ridicarea imunității lui Nica: ”11.0 (JURI/8/02250) Request for the waiver of the parliamentary immunity of Dan Nica”.

Citește și: Portițe pentru salvarea lui Dan Nica?

Procurorii anticorupție cer aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Dan Nica, pe care îl acuză de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, în dosarul Microsoft. Fostul ministru al Comunicaţiilor este acuzat că ar fi primit o parte din suma de 20 mililoane de dolari, virată de Fujitsu Siemens Computers, în contul unor off-shore-uri, cu titlu de consultanţă aferentă contractului de licenţe Microsoft cu Guvernul, pentru ca acesta să fie încheiat în condiţiile propuse de Fujitsu.

Citește și: Dan Nica spune că nu a cerut şi nu a condiţionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimănui

Dan Nica mai este acuzat și că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, ar fi stabilit printr-un Memorandum firmele care să participe la realizarea proiectului atestând în mod nereal că acestea fac parte dint-un consorţiu; ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă; ar fi înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie, încheind contractul în condiţii oneroase pentru ministerul pe care îl conducea, faptele sale având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă, conform DNA.

Citește și: DNA cere urmărirea penală pentru nouă foști miniștri, în dosarul mitei pentru achiziții IT și sisteme de securitate. Andronescu, Funeriu, Nica, Tănăsescu și Vreme, printre cei vizați

În septembrie 2014, DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a nouă foști miniștri, în dosarul Microsoft-EADS: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Șerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Țicău, Gabriel Snadu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu și Mihai Tănăsescu. Din cercetările efectuate de DNA rezultă că, din cele 54 milioane USD achitate de Guvernul României în baza contractului cadru şi a extensiei din luna noiembrie 2004, suma de 20 milioane USD reprezintă comisioane pretinse de persoanele implicate în derularea proiectului din cadrul Guvernului României, din ministerele și societăţilor implicate.

 

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă