10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăAldinePotrivit deciziei JAI, România va anunța la UE numele pasagerilor din aeronave

Potrivit deciziei JAI, România va anunța la UE numele pasagerilor din aeronave

România va contribui la implementarea registrului european cu numele pasagerilor, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne.

Această decizie a fost luată vineri, la Bruxelles, cu prilejul participării ministrului Justiției, Raluca Prună, și a ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, la Consiliul extraordinar Justiție și Afaceri Interne.

Reuniunea a fost convocată ca urmare a atentatelor teroriste care au avut loc pe 13 noiembrie în Franța.

România va susține măsurile care asigură securitatea cetățenilor europeni. Concret, România va contribui la implementarea urgentă a unui registru european cu numele pasagerilor (PNR) și va sprijini cooperarea între serviciile și autoritățile de aplicare a legii din statele UE.

Citește și:  Consiliul extraordinar JAI a decis controale DURE la frontierele UE, inclusiv asupra cetățenilor din Spațiul Schengen

Referindu-se la atacurile teroriste din Franța, noul ministru de Interne, Petre Tobă, a precizat că “România nu s-a confruntat până acum cu acest fenomen pe teritoriul național, dar România a fost lovită de terorism: cetățeni români au murit la Paris. Terorismul trebuie să simtă mai mult ca oricând răspunsul nostru comun”.

În ceea ce privește implicațiile fenomenului migrației asupra securității Uniunii Europene, ministrul de Interne a menționat că România are experiența utilizării unor tehnologii eficiente, așa cum este cea implementată la frontiera de la Marea Neagră. România susține urgentarea eforturilor pentru implementarea la nivel european a unor astfel de tehnologii.

La rândul ei, Raluca Prună, ministrul Justiției, a reafirmat poziția României în problema radicalizării și implicațiile privind sistemele penitenciare, atât la nivel național cât și la nivelul UE. Demersul este justificat de necesitatea prevenirii procesului de radicalizare.

Alături de constituirea PNR, reprezentanții UE au mai luat decizii privind armele de foc, consolidarea controalelor la frontierele externe, schimbul de informații, combaterea finanțării terorismului și răspunsul justiției penale la terorism și extremismul violent.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă