8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăAldineCine sunt europarlamentarii români care fug de muncă

Cine sunt europarlamentarii români care fug de muncă

Europarlamentarul Adina Vălean are cea mai scăzută prezenţă la voturile din plenul Parlamentului European în 2015 dintre membrii români ai acestui for. Pe primul loc într-un top al prezenţei la vot se află  Cristian Preda. Pe de altă parte, Monica Macovei este autoarea raportului cu cel mai mare impact, cel privind înfiinţarea Parchetului European.

Eurodeputatul independent Cristian Preda, membru al grupului Partidului Popular European (PPE),  a avut cea mai mare prezenţă la voturile din PE, respectiv 99,37%. Preda a luat cuvântul în plenul PE de 88 de ori, a făcut un raport, în calitate de raportor, la Raportul anual 2014 privind drepturile omului și democrația în lume și politica Uniunii Europene în această privință, şi trei rapoarte, precum şi două recomandări în calitate de raportor alternativ, potrivit datelor de pe site-ul Parlamentului European. Cristian Preda a emis trei avize în calitate de raportor pentru aviz, un aviz în calitate de raportor alternativ pentru aviz, a făcut 117 propuneri de rezoluţie şi a formulat trei întrebări parlamentare.

Pe locul doi, în funcţie de prezenţa la vot, este Csaba Sogor, eurodeputat UDMR şi membru în PPE, cu 99,2% prezenţă în 2015. Csaba Sogor a emis un aviz referitor la fondurile structurale și de investiții europene și buna guvernanță economică, a luat cuvântul în plen de 107 ori, a făcut 48 de propuneri de rezoluţii, cinci declaraţii scrise şi a adresat zece întrebări parlamentare.

Liberalul Traian Ungureanu, membru al PPE, a înregistrat în 2015 prezenţă la vot de 99,11%, a făcut trei rapoarte în calitate de raportor alternativ, un aviz în calitate de raportor pentru aviz şi a luat cuvântul în plen de 50 de ori. Ungureanu a făcut 14 propuneri de rezoluţie şi a adresat 12 întrebări parlamentare.

Activităţi de substanţă

Pentru activitatea în Parlamentul European există însă şi alte criterii de evaluare, în afară de prezenţa la vot. Este vorba de acţiunile prin intermediul cărora se poate influenţa conţinutul proiectelor votate de Parlamentul European:  redactarea de rapoarte,  de avize sau amendarea rapoartelor. La acest capitol se remarcă Monica Macovei,  europarlamentar independent şi membră a Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, al cărei raport privind înfiinţarea unui Parchet European s-a dovedit o acţiune cu impact major, fiind votat de Parlamentul European. Monica Macovei a avut o prezenţă la vot de 92,85% şi a  mai redactat un aviz, în calitate de raportor alternativ, referitor la combaterea fraudei. Macovei a luat cuvântul în plen, în 2015, de 70 de ori, a formulat 51 de propuneri de rezoluţie şi a adresat 20 de întrebări parlamentare. Eurodeputatul independent Renate Weber a avut în 2015 o prezenţă la vot de 91,51% şi a făcut trei rapoarte, în calitate de raportor alternativ, despre microfinanţare, sănătate şi siguranţă la locul de muncă şi ocuparea forţei de muncă.

De asemenea, Weber a avut în 2015 patru avize în calitate de raportor alternativ pentru aviz, trei propuneri de rezoluţie, două declaraţii scrise, 11 întrebări parlamentare şi a luat cuvântul în plen de patru ori.

Vorbește mai mult

Adina Vălean, membră PPE şi PNL, a fost prezentă în 2015 la 62,02% la voturile din Parlamentul European, a emis un aviz privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională, a luat cuvântul în plen de 73 de ori şi a adresat cinci întrebări parlamentare.

Pe locul doi, în funcţie de prezenţa scăzută la vot, se află Dan Nica, prezent la 64,39% din voturile din plenul PE. Social-democratul Dan Nica, membru al Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D), a emis în 2015 un aviz, în calitate de raportor pentru aviz, referitor la oportunitățile de creștere ecologică pentru IMM-uri. De asemenea, Nica a luat cuvântul în plen de 20 de ori, a făcut trei propuneri de rezoluţii, o declaraţie scrisă şi a adresat şapte întrebări parlamentare. Eurodeputatul independent, membru al Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Mircea Diaconu a fost prezent anul trecut la doar 69,72% din voturile din plenul PE. Diaconu a luat cuvântul de două ori în plen, însă este autorul unui raport despre o abordare integrată a patrimoniului cultural european, în calitate de raportor, şi un raport despre filmul european în era digitală, în calitate de raportor alternativ. De asemenea, Diaconu a redactat două avize, a mai făcut două propuneri de rezoluţie, o declaraţie scrisă şi a adresat şase întrebări parlamentare în 2015. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă