9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăAldineProcedură de infrigement împotriva României, OPRITĂ de Comisia Europeană. Despre ce proiect...

Procedură de infrigement împotriva României, OPRITĂ de Comisia Europeană. Despre ce proiect este vorba

Comisia Europeană a decis să oprească procedura de infringement care a fost declanșată în urmă cu aproape cinci ani împotriva României pentru că a aplicat incorect directiva europeană provin conservarea habitatelor naturale, ca urmare a unui proiect de amenajare a plajei Sulina, potrivit Mediafax

Astfel, potrivit unui comunicat al Administrației Rezervația Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în 24 septembrie, Comisia Europeană a adoptat “decizia de clasare a acțiunii în cauza 2010/4024 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor având ca obiect aplicarea incorectă a prevederilor Directivei 92/43/CE ( Directiva Habitate)”.

În urmă cu aproape cinci ani, Comisia Europeană a declanșat procedura împotriva României pentru aplicarea incorectă a directivei europene privind conservarea habitatelor naturale, a speciilor de floră și de faună, ca urmare a proiectului de amenajare a plajei Sulina realizat de Ministerul Turismului de la acea vreme.

Astfel, Comisia Europeană a solicitat României să clarifice problema proiectului de amenajare a plajei Sulina, care a fost contestat de organizaţiile nonguvernamentale de mediu și prin care în zona respectivă erau construite mai multe clădiri ușoare din lemn.

CE a considerat, la acea vreme, că existau deficiențe în privința studiului de impact asupra mediului, iar din această cauză a solicitat României refacerea acestui studiu şi stabilirea exactă a problemelor generate de proiectul în discuție.

“România a prezentat Comisiei Europene studiile și rapoartele prin care s-au detaliat măsurile care au fost luate la plaja Sulina în vederea protejării habitatelor strict protejate și ca urmare a angajamentului asumat în privința conformării ex-post, Consiliul Județean Tulcea, în calitate de beneficiar al proiectului, a comandat un studiu de evaluare adecvată care a cuprins analizarea ponderii habitatelor pe o suprafață mult extinsă față de cea alocată proiectului. Studiul a fost realizat de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării și a fost discutat și aprobat de o Comisie special constituită din specialiști în domeniu”, mai arată ARBDD.

În urma analizării acestor studii și rapoarte, Comisia Europeană a decis clasarea acțiunii de infringement.

Proiectul de amenajare a plajei din Sulina a fost propus de Consiliul Judeţean Tulcea şi finanţat de Ministerul Turismului, condus atunci de Elena Udrea.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă