6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăAldineProcedură de infringement împotriva României pentru tratament fiscal discriminatoriu

Procedură de infringement împotriva României pentru tratament fiscal discriminatoriu

Comisia Europeană a lansat, miercuri, o procedură de infringement împotriva României pentru tratament fiscal discriminatoriu și solicită Bucureştiului să pună capăt diferențierii între persoanele fizice nerezidente care obțin venituri în România.

"Comisia a solicitat României să își modifice normele privind impozitarea veniturilor provenite din activități independente desfășurate de persoane fizice nerezidente. Comisia Europeană consideră că ele constituie o restricție la libera prestare a serviciilor și la libera circulație a capitalurilor în cadrul pieței interne. În prezent, persoanele fizice rezidente care obțin venituri comparabile își pot deduce cheltuielile profesionale legate de aceste venituri, ceea ce conduce la o impozitare limitată la venitul net. Cu toate acestea, persoanele fizice stabilite într-un alt stat din UE/SEE și care nu sunt stabilite permanent în România nu pot beneficia de o astfel de deducere și sunt impozitate pe baza veniturilor brute obținute în România", se arată într-un comunicat al CE, citat de Mediafax.

Comisia precizează că nu găsește "niciun motiv valabil pentru justificarea acestei impozitări mai mari a veniturilor persoanelor fizice stabilite într-un alt stat din UE/SEE și consideră că această practică este discriminatorie și constituie o restricție la libera prestare a serviciilor și la libera circulație a capitalurilor, conform interpretării Curții de Justiție".

Prin urmare, Comisia a solicitat României să își modifice normele pentru a se conforma legislației UE, solicitarea fiind adresată sub forma unui infringement (aviz motivat). "În absența unui răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene în privința acestei chestiuni", avertizează Executivul european.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă