11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAldineReformele privind apartenența Marii Britanii la UE, dezbătute într-o sesiune specială a...

Reformele privind apartenența Marii Britanii la UE, dezbătute într-o sesiune specială a Parlamentului European

Premierul britanic David Cameron va fi invitat într-o sesiune specială a Parlamentului European pentru a prezenta propunerile de reformă cu privire la apartenența Marii Britanii la UE, informează Agerpres.

”Cameron va fi invitat la o sesiune specială a Parlamentului European”, a anunțat, pe Twitter, liderul grupului europarlamentar al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei.

Potrivit publicației The Telegraph, orice astfel de invitație trebuie să fie făcută de președintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, care a apreciat în trecut că la baza dorinței Marii Britanii de renegociere a statutului său în interiorul UE se află ‘minciuni’ referitoare la imigranți și ”resentimente naționale”.

Guvernul conservator al premierului David Cameron, reales în mai pentru un mandat de cinci ani, dorește să renegocieze termenii apartenenței Marii Britanii la blocul comunitar — în sensul transmiterii mai multor atribuții dinspre Bruxelles către Londra — și apoi să organizeze un referendum național până la sfârșitul anului 2017.

Printre obiectivele principalele pe care Cameron le urmărește se numără obținerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natură să afecteze interesele naționale britanice și diminuarea fluxului imigranților est-europeni în Marea Britanie, în special prin adoptarea unor măsuri care să restricționeze accesul acestora din urmă la sistemul britanic de asistență socială.

Propunerea de invitare a premierului Cameron în plenul PE a fost făcută de Guy Verhofstadt. ‘Cameron ar trebui să vină în Parlamentul European pentru a-și expune cererile și a prezenta într-o manieră transparentă cazul său privind o Uniune Europeană reformată. Adevărul este că noi nu știm exact ce dorește guvernul britanic, ca să nu mai vorbim de ce se renegociază acum în spatele ușilor închise. El a acuzat adesea UE că are un deficit de democrație și de aceea ar fi foarte ciudat dacă ar refuza șansa de a discuta deschis despre propunerile sale”, a susținut miercuri seară liderul grupului ALDE.

Liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, s-a declarat ‘deschis’ față de propunerea lui Verhofstadt de invitare a premierului britanic în plenul PE.

La rândul său, liderul formațiunii britanice UKIP (eurosceptică), Nigel Farage, a salutat propunerea liderului liberal european. ”Este prima dată când domnul Verhofstadt are o idee bună. Dat fiind că toată lumea în Marea Britanie este ‘în ceață’ în ceea ce privește poziția sa de negociere, aș fi încântat să îl întâmpin pe domnul Cameron în Parlamentul European”, a spus sarcastic Farage.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă