23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAldineRomânia a înapoiat Uniunii Europene o treime din banii primiți la aderare

România a înapoiat Uniunii Europene o treime din banii primiți la aderare

România a primit de la Comisia Europeană aproape 30 de miliarde de euro de la aderare, dar a dat înapoi mai mult de o treime din această sumă, potrivit bilanțului raportat de autorităţi pentru finalul lunii martie, potrivit Digi 24. 

Explicaţia este că ţara noastră a reuşit să cheltuie doar jumătate din banii daţi de Bruxelles.

Din 2007 și până acum au intrat în România 29,85 miliarde de euro, ca fonduri pre şi post aderare. Însă ţara noastră, ca şi toate celelalte membre ale Uniunii Europene, are şi obligaţii, şi anume să contribuie la bugetul comunitar.

Citește și: Marius Nica, despre rata de absorbție a fondurilor europene

Potrivit datelor guvernamentale, România a plătit către Bruxelles peste 11 miliarde de euro, adică mai mult de o treime din cât a încasat.

Situaţia ar fi putut fi mai bună dacă gradul de absorbţie a fondurilor alocate ţării noastre pentru perioada 2007-2013 ar fi fost mai mare. Momentan, potrivit statisticilor de la Bucureşti, doar ceva mai mult de jumătate din banii alocaţi României au intrat efectiv în ţară.

Iar situaţia se poate înrăutăţi. Ţara noastră mai are la dispoziţie doar acest an ca să cheltuie toţi banii din perioada 2007-2013. Comisia Europeană a informat deja Bucureştiul că, dacă nu termină până la finalul anului proiectele deja începute, va fi obligată să le încheie cu bani de la buget. 

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă