15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăAldineRomânia este printre țările UE cel mai puțin dependente de importul de...

România este printre țările UE cel mai puțin dependente de importul de energie

România depinde de importurile de energie în proporție de numai 17 la sută, adică sub media Uniunii Europene, informează Agerpres.

Dependenţa energetică a Uniunii Europene era în 2014 de 53,4%, ceea ce înseamnă că blocul comunitar a trebuit să importe mai mult de jumătate din energia pe care a consumat-o. În rândul statelor membre cele mai puţin dependente de importurile de energie au fost Estonia (8,9%), Danemarca (12,8%) şi România (17%), arată datele publicate joi de Oficiul european de statistică (Eurostat). 

La polul opus, statele membre cu cea mai mare dependenţă energetică erau în 2014: Malta (97,7%), Luxemburg (96,6%), Cipru (93,4%), Irlanda (85,3%), Belgia (80,1%) şi Lituania (77,9%). 

De asemenea, datele Eurostat arată că dependenţa energetică a UE era mai mare în 2014 decât în 1990, crescând de la 44,2% la 53,4%. În schimb, nouă state membre, printre care se număr şi România, au înregistrat în 2014 cea mai mică dependenţă energetică de după 1990. În cazul României, dependenţa de importurile de energie s-a înjumătăţit practic, ajungând de la 34,3% în 1990 până la 17% în 2014. 

În contrast, Cehia este singurul stat membru UE care în 2014 a înregistrat cea mai ridicată dependenţă de importurile de energie de după anul 1990. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Israelul a efectuat raiduri aeriene în orașele din nord-estul Libanului

Israelul a efectuat raiduri aeriene în apropierea orașelor Ras Baabelk și Hermel din nord-estul Libanului, au declarat patru surse de securitate pentru Reuters. Israelul a...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă