11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAldineDe ce nu introduce România sistemul deja existent în care votezi doar...

De ce nu introduce România sistemul deja existent în care votezi doar politicianul care-ţi place

Nu toți europenii au fost obligați să voteze la scrutinul pentru Parlamentul European (PE) o listă închisă de candidați, a cărei  ierarhie este impusă exclusiv de partidele politice, așa cum se întâmplă în prezent în România. Țări precum Irlanda de Nord, Malta sau Estonia au optat pentru un sistem electoral care permite cetățenilor să aleagă o persoană pe care o doresc la Bruxelles chiar dacă aceasta ocupă ultimul loc între propunerile făcute de formațiunilor politice.

Sistemul se numește “vot unic transferabil” (VUT) și s-a impus mai ales în țările în care numărul de mandate pentru Parlamentul European este mic, deoarece, deși este relativ ușor de înțeles de alegători, este complicat pentru organizatorii alegerilor.

Prima mare diferență față de sistemul actual românesc vine din faptul că partidele nu prezintă electoratului o listă, ci mai multe candidaturi individuale. Dacă de exemplu, pentru PE există șase mandate disponibile, o formațiune politică intră în cursă cu șase persoane.

Alegătorul poate să își exprime prima opțiune pentru oricare dintre acestea, indiferent de poziția sa în buletinul de vot, apoi poate opta și pentru alți candidați, chiar și de la alt partid, în funcție de preferințele sale. “Dacă eu sunt de centru-dreapta într-o circumscripție în care există și candidați liberali, și conservatori, să spunem, pot să votez și dintre conservatori, și dintre liberali”, a explicat politologul Lucian Dîrdală.

Complexitatea sistemului intervine, însă, atunci când se împart mandatele. În primul rând, oficialii trebuie să stabilească un prag electoral în funcție de care candidații sunt declarați câștigători. În Irlanda de Nord, de exemplu, acest prag este calculat astfel: numărul total de voturi valid exprimate este împărțit la numărul de mandate disponibil plus unu. Apoi, distribuirea locurilor se face în mai multe runde.

În prima rundă, dacă un candidat a fost desemnat ca “prima opțiune” de câtre mai mulți votanți decât pragul calculat, este declarat câștigător. Totuși, toate voturile sale care depășesc respectivul coeficient sunt redistribuite între candidații care au primit următoarele opțiuni.

Dacă nici un candidat nu a obținut suficiente voturi cât să treacă de pragul electoral, se elimină persoana plasată pe ultimul loc și voturile acesteia se redistribuie către celelalte, în funcție de preferințele de pe buletinele candidatului eliminat. Dacă nici astfel nu se atinge coeficientul impus, procesul este repetat până se redistribuie un număr suficient de voturi.

Nu e momentul oportun pentru România

 “Votul unic transferabil este atractiv, deoarece îmbină opțiunea pentru persoane (este un sistem uninominal cu ierarhizare) cu furnizarea unor rezultate proporționale, adică exact compromisul ce a fost căutat – fără succes – de legiuitorul român. Unii alegători ar putea găsi, însă, prea solicitantă exigența de a ierarhiza candidații în cabina de vot; de asemenea, procedura complicată de alocare a mandatelor, deși este logică, ar putea ridica probleme de legitimitate.

Alegătorul trebuie să înțeleagă ușor cum îi va fi contabilizată opțiunea. De aceea VUT nu pare o soluție oportună acum, un nou sistem ar trebui să se distingă prin simplitate. În altă ordine de idei, ar exista o opoziție din partea liderilor de organizații, VUT oferă alegătorilor posibilitatea de a ierarhiza candidații aceluiași partid, ceea ce politicienii de vârf încearcă să împiedice”, a explicat Lucian Dîrdală.  

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă