13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăAldineSondaj: Ce cred europenii despre menținerea Marii Britanii în UE

Sondaj: Ce cred europenii despre menținerea Marii Britanii în UE

Europenii își doresc să evite un potențial „Brexit” mai mult decât britanicii, arată un sondaj realizat în cinci țări europene, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Sondajul realizat de institutul TNS arată că cetăţenii britanici sunt foarte divizaţi în privinţa apartenenţei la UE, 38% fiind pentru menţinere, 34% pentru ieşirea din blocul comunitar şi 28% nehotărâţi. Germanii doresc în proporţie de 78% menţinerea britanicilor în UE, urmaţi de spanioli (67%), francezi (59%) şi polonezi (54%). Pe de altă parte, proporţia susţinătorilor unui Brexit este de 13% în Germania, 7% în Spania, 41% în Franţa şi 7% în Polonia. 

În ceea ce priveşte rezultatul votului de la 23 iunie, pronosticurile sunt mai ezitante. În Marea Britanie, 40% dintre repondenţi cred că susţinătorii rămânerii în UE vor câştiga, 26% anticipează o victorie a taberei Brexit, în timp ce 34% susţin că nu ştiu cine va câştiga. În Germania, cei care cred într-o victorie a taberei care doreşte rămânerea în UE sunt 47%, 38% au o părere contrarie, iar 15% sunt indecişi. În Spania 48% dintre respondenţi cred în victoria taberei ce doreşte menţinerea în UE la referendum, faţă de 48% în Franţa şi 44% în Polonia. De cealaltă parte, 28% dintre spanioli, 52% dintre francezi şi 24% dintre polonezi cred că adepţii Brexitului vor câştiga la referendum. 

În ceea ce priveşte consecinţele unui eventual Brexit, numai 10% dintre britanici cred că situaţia economică a UE se va ameliora, 38% că va fi mai puţin bună şi 21% că nu se va schimba nimic. 

Optimiştii sunt minoritari şi în celelalte ţări – 2% în Germania, 5% în Spania, 14% în Franţa şi 4% în Polonia. Cei care se aşteaptă în schimb la o degradare a situaţiei economice a UE în caz de Brexit sunt 36% în Germania, 43% în Spania, 33% în Franţa şi 39% în Polonia. Ceilalţi cred că nimic nu se va schimba în caz de Brexit sau nu au o opinie în această privinţă – 53% în Germania, 34% în Spania, 53% în Franţa şi 29% în Polonia. 

Ancheta a fost efectuată de TNS, filială a grupului Kantar, simultan în Franţa, Germania, Spania, Polonia şi Marea Britanie, între 4 şi 14 aprilie. Rezultatele sondajului vor fi făcute publice miercuri în Franţa de cotidianul Le Figaro, postul de radio RTL şi postul de televiziune LCI.

Cele mai citite

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă