13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăAldineSoros: Există 50% șanse ca Grecia să părăsească zona euro

Soros: Există 50% șanse ca Grecia să părăsească zona euro

Şansele ca Grecia să părăsească zona euro sunt de 50% în prezent, în condiţiile în care problema economiei elene “a fost gestionată prost de la început de toate părţile”, consideră miliardarul american George Soros, potrivit Mediafax

Mai mult, Soros a avertizat că economia elenă ar putea “să se scufunde”.

“În acest moment, suntem la o bifurcaţie de drumuri şi cred că ambele variante sunt posibile.Poţi să continui să o împingi înapoi la infinit, prin plata dobânzilor fără ştergerea datoriei, însă nu va exista niciun surplus, întrucât economia Greciei se scufundă”, a afirmat Soros. 

Miliardarul american consideră că negocierile dintre premierul grec Alexis Tsipras şi creditorii internaţionali ai Greciei ar putea să se încheie cu un eşec, ducând astfel la ieşirea ţării din zona euro.

“Acum este un joc în care doar înfrângerea mai este o posibilitate şi cea mai bună opţiune este să o scoată la capăt într-un fel sau altul. Grecia este o problemă care a fost gestionată prost de toate părţile de la început”, a declarat Soros.

Citește și: Președintele BCE, despre finanțarea băncilor elene: Nu şantajăm Grecia

Tsipras s-a întâlnit luni seară cu cancelarul german Angela Merkel la Berlin, pentru a discuta despre situaţia Greciei. În urma întrevederii, premierul elen a declarat că a avut “discuţii pozitive” cu Merkel, în timp ce cancelarul german a afirmat că Grecia trebuie să rămână în Europa şi că Germania tratează toate statele din zona euro în mod egal.

Grecia a semnat în 2010 un acord de finanţare în valoare de 240 de miliarde de euro cu UE, BCE şi Fondul Monetar Internaţional, din care mai poate accesa o tranşă de 7,2 miliarde de euro. Creditorii Greciei au condiţionat însă continuarea programului de bailout de adoptarea unor reforme concrete de către guvernul elen în sensul limitării cheltuielilor bugetare.

În acest context, preşedintele Parlamentului European Martin Schulz a declarat marţi că se aşteaptă ca un nou acord între Grecia şi creditorii săi să fie încheiat în cursul acestei săptămâni, “pentru a putea debloca cea mai urgentă finanţare”.

Citește și: Avertismentul lui Tsipras pentru Angela Merkel

De asemenea, un purtător de cuvânt al guvernului de la Atena a anunţat tot marţi că Grecia va prezenta partenerilor din zona euro un plan cu reforme concrete “cel mai târziu luni”.

Îngrijorările privind incapacitatea guvernului de a plăti salariile şi pensiile în această lună, precum şi posibilitatea ca Grecia să rămână fără lichidităţi până la finalul lunii aprilie au crescut în ultima perioadă, în lipsa unui acord definitiv între guvernul de la Atena şi creditorii săi externi.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă