13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăAldineTraian Băsescu: Voi propune la Bruxelles o soluţie ca România să nu...

Traian Băsescu: Voi propune la Bruxelles o soluţie ca România să nu piardă banii necheltuiţi din fonduri europene

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, înainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, că o temă pe ordinea de zi a Consiliului European de la Bruxelles se referă la ”îmbunătăţirea climatului de investiţii în Europa”, care vizează planul de investiţii pentru Europa în perioada 2015-2017, informează Mediafax.

Acest plan are la bază crearea unui fond al UE pentru investiţii. Acest fond va fi administrat de Banca Europeană de Investiţii şi, în momentul de faţă, are două contribuţii. Prima contribuţie este de la Comisia Europeană care, din bugetul 2015-202, alocă 16 miliarde de euro. A doua contribuţie este a Băncii Europene de Investiţii, care alocă şi ea în acest fond 5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că fondul de investiţii porneşte cu o capitalizare de 21 de miliarde de euro”, a explicat şeful statului.

Preşedintele Băsescu a mai afirmat că ”fondul este mult mai ambiţios decât aceste sume, pentru că obiectivul este să fie atraşi 315 miliarde”.

”Bani bugetari de la contribuabili sunt cei 16 miliarde de la Comisia Europeană, care sunt din contribuţia curentă a statelor, nu înseamnă o contribuţie suplimentară, şi 5 miliarde de la BEI, restul, până la 315 miliarde, vor fi bani atraşi sau obiectivul este să fie bani atraşi din sectorul privat, deci investiţii a diverselor companii, a diverselor bănci private”, a spus Băsescu.

Preşdintele a menţionat că principalele obiective ale acestui fond de investiţii sunt legate de dezvoltarea infrastructurii, în primul rând infrastructura energetică, la procesele de interconectare dar şi proiecte de infrastructură de transport, adică feroviar şi rutier şi a adăugat că ”o altă zonă de maxim interes este dezvoltarea infrastructurii IT pe bandă largă, pentru a se putea realiza interconectarea pe sistemele IT”.

”Nu în ultimul rând, fondul se va adresa şi dezvoltării producţiei de energie curată, de energie electrică curată, precum şi educaţiei şi cercetării”, a completat şeful statului.

Potrivit lui Traian Băsescu, acest obiectiv al Uniunii este unul ”extrem de ambiţios şi este generat de realitatea pe cae acum o are Uniunea Europeană, adică o situaţie economică fragilă, un nivel al şomajului extrem de ridicat, cu toate programele anterior anunţate, inclusiv cele pentru tineret”.

”Statele membre nu au reuşit să consolideze economia, ea a rămas în continuare fragilă şi sub riscul unei reveniri în recesiune şi, în acelaşi timp, problema şomajului încă nu dă semne consistente şi ireversibile de rezolvare, adică o reducere consistentă a şomajului, în mod deosebit în rândul tinerilor”, a declarat Traian Băsescu, afirmând că ”măsurile suplimentare sunt necesare”.

Traian Băsescu a mai anunţat că, în acest context, se gândeşte la ”o soluţie care să vină în sprijinul României”.

”Având în vedere procesul redus de absorbţie, raportat la faptul că ne aflăm în ultimul an al exerciţiului bugetar care s-a încheiat, faptul că mai avem încă 9-10 miliarde de euro alocaţi şi necheltuiţi încă, mă gândesc să propun, sigur acest lucru trebuie băgat în maşinăria Comisiei, dar mă gândesc să propun ca statele care au bani necheltuiţi să contribuie cu propriile proiecte neterminate la acest program, adică să nu ni se ia banii şi dacă la sfârşitul anului 2015 vom mai avea 4-5 miliarde necheltuiţi, ei să fie consideraţi ca fiind în acest program şi România să-şi poată continua, până în 2017, implementarea proiectelor care au fost licitate până la sfârşitul exerciţiului bugetar, 31 decembrie 2015, sau proiecte care sunt în derulare şi care nu au fost terminate. Să nu ni se ia banii şi să fie consideraţi introduşi în acest program”, a anunţat Băsescu. 
El a ţinut să menţioneze că este ”o procedură complicată”, pentru că este nevoie de sprijinul Parlamentului European, care ar trebui să modifice Regulamentul de utilizare a banilor destinaţi fondurilor structurale”. 
”Cu sprijinul Comisiei Europene, cu înţelegerea statelor donatoare care nu şi-ar mai primi banii înapoi poate reuşim să salvăm cât mai mult din banii alocaţi României pentru exerciţiul bugetar care se încheie. Mai am şi alte idei, dar să vedem. Oricum, pentru salvarea banilor pe care, eventual, am reuşi să nu-i cheltuim, le voi discuta cu Jean-Claude Juncker, cu Donald Tusk şi cu ceilalţi, în mod deosebit cu contributorii şi poate în perioada următoare Guvernul, depunând documentaţii în sprijinul a ceea ce voi susţine, să reuşim să oprim dezangajarea consistentă, previzibilă la sfârşitul acestui an”, a mai declarat Traian Băsescu. 

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă