13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăAldineTusk, Timmermans și Merkel vizitează o tabără de refugiați din sudul Turciei

Tusk, Timmermans și Merkel vizitează o tabără de refugiați din sudul Turciei

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi cancelarul german Angela Merkel merg, sâmbătă după-amiază, în localitatea Gaziantep din sudul Turciei, unde vor vizita o tabără pentru refugiați. Totodată, cei trei vor avea o întrevedere cu premierul turc Ahmet Davutoglu, informează AFP, citat de Agerpres.

Vizita are loc la trei săptămâni de la intrarea în vigoare a acordului controversat dintre Bruxelles şi Ankara prin care se urmărește limitarea fluxului de refugiați spre Europa. Începând cu 20 martie, Turcia acceptă pe teritoriul său toți migranții ajunși ilegal în Grecia. Mai mult, planul prevede că pentru fiecare refugiat sirian retrimis în Turcia, un altul va fi „reinstalat” într-o ţară din UE, în limita a 72.000 de locuri. 

Ca parte din acord, UE a acceptat să relanseze discuţiile privind aderarea Turciei şi să accelereze procesul de liberalizare a vizelor pentru turci, subliniind însă că nu va face compromisuri în privinţa criteriilor care trebuie îndeplinite. 

Săptămâna aceasta, însă, liderii turci au atras atenția că ar putea să nu mai respecte acordul, în cazul în care statele membre ale UE nu îşi vor respecta promisiunea de a elimina vizele pentru turci până la sfârşitul lunii iunie. 

Astfel, șeful statului turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că „Uniunea Europeană are mai mare nevoie de Turcia” decât invers.

În aceste condiții, vizita de sâmbătă „survine într-un moment critic în aplicarea acordului”, consideră analistul Sinan Ulgen, din cadrul Fundaţiei Carnegie Europe. El subliniază că unele ţări europene se opun în continuare liberalizării vizelor pentru turci. 

Totodată, un fost ambasador al UE în Turcia, Marc Pierini, consideră că „este vorba de un exerciţiu de echilibristică delicat” între presiunile Ankarei de a obţine garanţii şi cele ale ONG-urilor de apărare a drepturilor omului de a nu fi trădate valorile europene. ONG-urile de apărare a drepturilor omului speră că liderii europeni îşi vor exprima îngrijorarea în legătură cu încălcarea libertăţilor de expresie şi a presei în Turcia. 

Președintele Consiliului European a precizat, vineri, că aceste valori „nu vor face niciodată obiectul niciunui troc politic”. 

Angela Merkel a fost criticată în Germania pentru că a autorizat posibilitatea urmăririi penale cerute de Turcia împotriva unui comediant care a citit la televiziune un poem satiric în care Erdogan era portretizat drept zoofil. Acest caz a tensionat relaţiile dintre Ankara şi Berlin. 

De la intrarea în vigoare a acordului, la 4 aprilie, 325 de imigranţi ilegali ajunşi în Grecia după 20 martie au fost retrimişi în Turcia, iar 103 refugiaţi sirieni au fost reinstalaţi în UE, conform Comisiei Europene.

Cele mai citite

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...
Ultima oră
Pe aceeași temă