15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAldineTusk, desemnat preşedinte al Consiliului European, iar Mogherini, şefă a diplomaţiei UE

Tusk, desemnat preşedinte al Consiliului European, iar Mogherini, şefă a diplomaţiei UE

Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al Consiliului European, iar ministrul italian de Externe Federica Mogherini, în postul de şef al diplomaţiei UE, a anunţat preşedintele în exerciţiu al Consiliului, Herman Van Rompuy, citat de AFP, relatează Mediafax.

Citește și: Rompuy l-a anunțat, din greșeală, pe Donald Tusk președintele Consiliului European

Van Rompuy a făcut acest anunţ pe Twitter, la scurt timp după începutul summitului european de la Bruxelles, în cadrul căruia urmează să fie discutate de asemenea noi sancţiuni împotriva Rusiei, pe fondul agravării situaţiei în Ucraina.

Tusk, membru al partidului conservator european PPE, era deja considerat marele favorit pentru a-i succede lui Van Rompuy la preşedinţia Consiliului.

Această nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, în timp ce Polonia face parte dintre ţările care susţin ferm Ucraina de la începutul crizei.

Federica Mogherini, actualul ministru italian de Externe, considerată însă mai puţin fermă faţă de Rusia, era de asemenea creditată cu şanse mari de a obţine postul de şef al diplomaţiei europene.

Ea provine din Partidul Democrat italian, membru al familiei socialiste europene.

După victoria zdrobitoare a Partidului Democrat în alegerile europene, premierul italian Matteo Renzi a propus-o pentru a-i succeda în noiembrie britanicei Catherine Ashton.

Federica Mogherini, care are puţină experienţă, şi-a multiplicat în ultimul timp călătoriile în străinătate, în special în Ucraina şi Rusia. Întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele rus Vladimir Putin i-a atras critici aspre din partea mai multor ţări din Europa de Est, care au acuzat-o că ar fi "prorusă".

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă