15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAldineUE a adoptat un acord transatlantic privind schimburile de informații între autorități

UE a adoptat un acord transatlantic privind schimburile de informații între autorități

Parlamentul European a dat undă verde joi unui acord negociat între UE și SUA pentru a garanta mai bine protejarea datelor personale în schimbul de informații între autoritățile de poliție și judiciare americane și europene, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Acest acord-cadru vizează transferurile transatlantice de date cu caracter personal (nume, adresă sau cazier judiciar), efectuate pentru a preveni sau detecta infracțiuni penale, efectuarea de anchete și urmăriri.

‘După șase ani de negocieri, am adus la un nou nivel protecția datelor în schimburile cu SUA’, a afirmat eurodeputatul însărcinat cu acest dosar, Jan Philipp Albrecht (Verzi), apreciind că ‘drepturile fundamentale ale cetățenilor vor fi protejate mai bine decât în prezent printr-o simplă recunoaștere reciprocă a unor norme puțin crescute’.

Acest acord, pe care deputații l-au aprobat cu o largă majoritate de voturi (481 voturi pentru, 75 de voturi împotrivă, 88 de abțineri), stabilește în special un cadru legal pentru activitățile de control ale autorităților pentru protejarea datelor, garanții pentru respectarea drepturilor fundamentale.

Aceste drepturi includ în special pentru europeni ca și pentru americani dreptul de a fi informați în caz de violare în materie de securitate a datelor lor, de a putea cere rectificarea unor informații incorecte sau de a face recurs în justiție.

Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă