14.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăAldineUE are un nou plan pentru limitarea afluxului de migranți

UE are un nou plan pentru limitarea afluxului de migranți

Comisia Europeană va face public, marți, un nou plan privind limitarea afluxului de migranți. Vicepreședintele CE Frans Timmermans şi de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini vor prezenta proiectul în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Starsbourg, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Potrivit unui document al Parlamentului, noul plan prevede utilizarea fondurilor europene pentru a promova investiții private în ţările de origine ale migranţilor, în special în Africa. Totodată, Comisia intenționează să accelereze negocierea acordurilor de readmitere cu ţările cheie’, africane, dar şi asiatice, ca Pakistanul şi Afganistanul, astfel încât să faciliteze procesul de trimitere a migranților spre țările lor.

Mai mult, documentul va oferi informații privind căile prin care migrația legală poate fi promovată, în special cea a candidaţilor cu înaltă calificare. 

Propunerile executivului european au scopul să pregătească terenul înaintea summit-ului statelor membre ale UE prevăzut la sfârşitul lunii iunie, la Bruxelles, în cursul căruia sunt aşteptate noi decizii faţă de criza migratorie. 

Luna aprilie a marcat astfel o cotitură, pentru prima oară după iunie 2015, mumărul migranţilor sosiţi pe mare în Italia fiind mai mare decât al celor veniţi în Grecia. Contrar migranţilor care trec prin Turcia, în cea mai mare parte sirieni fugind de război, cei peste 47.000 de migranţi sosiţi în Italia din ianuarie până în prezent au statut de migranţi economici, fiind deci – potrivit europenilor – de retrimis acasă 

„Este necesar un mare pact euro-african în schimbul unor mari investiţii, dar, într-adevăr mari investiţii, pentru că 1,8 miliard de euro promis la La Valetta este prea puţin”, a explicat pentru AFP viceministrul italian Mario Giro, responsabil de probleme africane. 

Potrivit lui, Matteo Renzi şi cancelarul Angela Merkel au evocat împreună investiţii structurale în valoare de 10 miliarde de euro în ţările africane de unde provine majoritatea migranţilor.

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă