8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăAldineUE critică Rusia pentru lista neagră a europenilor interziși

UE critică Rusia pentru lista neagră a europenilor interziși

Mai mulți oficiali europeni au criticat, sâmbătă, Rusia, după ce o listă cu persoane interzise în spațiul rus a fost făcută publică, relatează DPA, conform Mediafax.

Moscova a împiedicat mai mulţi politicieni europeni să călătorească pe teritoriul Rusiei în ultimele luni, evocând o listă confidenţială cu persoane vizate de interdicţie, dar fără să dea informaţii despre această listă.

Însă detalii au început să apară vineri, la doar câteva zile după ce Rusia l-a întors din drum pe parlamentarul conservator Karl-Georg Wellmann, preşedintele grupului de prietenie germano-ucrainean din cadrul Parlamentului german şi care a criticat Moscova în legătură cu războiul din estul Ucrainei.

Citește și: DOCUMENT Iulian Chifu şi Adrian Cioroianu, printre cei CINCI români aflaţi pe lista oficialilor UE declaraţi INDEZIRABILI de către Rusia

“Acea listă cu 89 de nume nu a fost împărtăşită de către autorităţile ruse”, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini, adăugând că “noi nu avem nicio altă informaţie cu privire la baza legală şi procesul acestei decizii”.

“Noi considerăm această măsură total arbitrară şi nejustificată, în special în absenţa oricărei clarificări suplimentare şi transparenţe”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat într-un comunicat.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat, într-o vizită în regiune, că lista nu va ajuta eforturile de dezamorsare a “conflictului încăpăţânat şi periculos” din estul Ucrainei.

Citește și: Scandalul escaladează: MAE cere explicaţii Rusiei pentru interzicerea cetăţenilor români

“Eu nu cred că este deosebit de înţelept să institui asemenea interdicţii de intrare” pe teritoriul ţării, a declarat Steinmeier la Dnipropetrovsk, un oraş din estul Ucrainei.

Berlinul a solicitat clarificări suplimentare de la Moscova, a anunţat Ministerul german de Externe, adăugând că persoanele de pe listă au dreptul să ştie de ce apar pe ea, pentru ca să poată să acţioneze pe cale legală.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă