13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăAldineCe condiție îi pune UE Rusiei pentru ridicarea sancţiunilor

Ce condiție îi pune UE Rusiei pentru ridicarea sancţiunilor

Sancţiunile europene împotriva Rusiei nu vor fi ridicate până când acordurile de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, nu vor fi puse în aplicare, a declarat joi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit AFP, preluată de Agerpres

‘Următoarea etapă este clară: aplicarea integrală a acordului, nici mai mult, nici mai puţin. Aceasta este singura modalitate de a începe conversaţia noastră şi singura cale de a ridica sancţiunile economice impuse’, a subliniat Juncker, invitat pentru prima oară de la alegerea sa în fruntea Comisiei la Forumul economic internaţional de la Sankt-Petersburg (SPIEF). 

‘Integritatea teritorială (a Ucrainei) este importantă. Ea nu poate fi ignorată’, a evidenţiat el. ‘Acţiunile Rusiei au subminat principiile securităţii europene în sine’, a ţinut să atragă atenţia preşedintele Comisiei Europene. 

Relaţiile între Bruxelles şi Moscova s-au deteriorat după instituirea în 2014 a sancţiunilor economice reciproce, care au urmat anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi declanşării conflictului din estul Ucrainei. 

La fel ca Washingtonul şi Kievul, Bruxellesul acuză Rusia de sprijinirea forţelor separatiste ce se opun armatei ucrainene în estul Ucrainei, fapt dezminţit constant de Moscova. 

Acordurile de la Minsk, semnate în februarie 2015 cu mediere franco-germană, în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, prevăd un armistiţiu între forţele armatei ucrainene şi separatişti în estul Ucrainei, precum şi o serie de măsuri destinate să pună capăt conflictului. 

Occidentul acuză Kievul şi separatiştii proruşi de neaplicarea acestor acorduri, Ucraina şi rebelii acuzându-se reciproc de încălcarea armistiţiului. 

Juncker, care a avertizat că vizita sa în Rusia nu marchează o ‘schimbare de atitudine’ a UE, s-a declarat deschis dialogului (cu Moscova), notează AFP. 

‘Trebuie să vorbim cu Rusia, cu liderii săi, cu poporul ei. Pentru unii, acest lucru poate fi o idee radicală, pentru mine este una de bun simţ’, a spus Juncker. 

‘Relaţia noastră este perturbată şi suferă din cauza lipsei de încredere, dar nu este fără speranţă de recuperare’, a mai spus Juncker. ‘Noi trebuie să continuăm să vorbim, chiar dacă sancţiunile economice sunt aplicate, trebuie să lăsăm uşa deschisă’, a pledat preşedintele Comisiei Europene. 

 

Cele mai citite

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă