20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăAldineUE simplică procedurile pentru recunoaşterea unor acte

UE simplică procedurile pentru recunoaşterea unor acte

Cetăţenii UE care se mută într-un alt stat membru nu vor mai trece printr-un proces lung şi costisitor pentru a-şi traduce şi legaliza documentele, după ce noile reguli aprobate joi de Parlamentul European vor intra în vigoare, relatează DPA, preluată de Agerpres

În jur de 13 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene trăiesc într-un alt stat decât cel în care s-au născut, potrivit Comisiei Europene şi o nemulţumire comună este legată de costul şi procesul birocratic anevoios pe care îl presupune procesarea documentelor legale peste graniţă. 

Din 2019, când regulile se vor aplica pe deplin, documente precum certificatele de naştere sau de căsătorie emise de un stat trebuie acceptate ca autentice de un altul. 

Votul marchează ‘un prim pas spre reducerea obstacolelor birocratice’ pentru cetăţenii UE care trăiesc într-un alt stat, a spus eurodeputatul Mady Delvaux, raportor al PE pentru această lege. 

Totuşi, noile reguli nu acoperă documente precum diplomele universitare sau certificatele pentru dizabilităţi fizice. Acestea ar putea fi incluse în termen de doi ani, după o revizuire a sistemului. 

‘Acest text reprezintă un prim pas într-un lung proces’, a adăugat Delvaux. 

Comisarul european pentru justiţie Vera Jourova a salutat votul de joi din PE şi a estimat că noile reguli ‘vor ajuta oamenii să se mute mai uşor în cadrul UE’. 

Pentru a se proteja de fraudă, noul sistem permite autorităţilor să verifice autenticitatea documentelor publice intrând în contact cu statele emitente. 

Noile reguli acoperă şi certificatele de deces, parteneriatele înregistrate, dovezile de rezidenţă şi documentele care atestă lipsa cazierului, notează Reuters.

Cele mai citite

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă