9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăAldineUngaria va organiza un referendum împotriva relocării de refugiaţi

Ungaria va organiza un referendum împotriva relocării de refugiaţi

Curtea Supremă a Ungariei a autorizat, marți, organizarea unui referendum împotriva planului european de repartizare a refugiaţilor între ţările membre ale Uniunii Europene, informează AFP, citat de Agerpres.

Curtea Supremă, care a fost sesizată de două mici partide din opoziţie, a validat întrebarea formulată de guvern: „Doriţi ca Uniunea Europeană să decreteze o relocare obligatorie de cetăţeni non-ungari în Ungaria, fără aprobarea parlamentului ungar?”. Guvernul doreşte să organizeze această consultare controversată în perioada august-decembrie. El a demarat la începutul lui aprilie campania sa pentru un „nu” spus relocării, agitând în special spectrul „teroriştilor” printre refugiaţi. 

Budapesta estimează că planul de relocare care prevede cote obligatorii pentru repartizarea de migranţi, adoptat în septembrie anul trecut de către statele membre ale UE, îi încalcă suveranitatea. 

Cu toate acestea, Comisia Europeană a precizat că acest program a fost decis printr-un „proces de decizie asupra căruia s-au pus de acord toate statele membre” şi că acest plan este constrângător din punct de vedere juridic. Ungaria a depus plângere în decembrie la justiţia europeană, în speranţa de a se sustrage acestei obligaţii. 

Într-o ultimă tentativă de a împiedica procedura referendumului, micul Partid liberal a anunţat marţi că a sesizat Curtea Constituţională, subliniind riscul ca acest referendum să „întărească xenofobia deja puternică în Ungaria”. Un veto din partea Curţii Constituţionale este considerat, totuşi, improbabil. 

În practică, planul de relocare nu avansează decât cu paşi foarte mici la scară europeană: din totalul celor 160.000 de solicitanţi de azil pe care statele membre s-au angajat în toamnă să-i repartizeze între ele, doar 1.100 au fost relocaţi la începutul lui aprilie şi niciunul nu a fost transferat în Ungaria.

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă