12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialAlegeri parlamentare 2016. La ora 10.00 au votat peste 1,1 milioane cetățeni...

Alegeri parlamentare 2016. La ora 10.00 au votat peste 1,1 milioane cetățeni cu drept de vot. Pe primul loc la prezența la vot este tot județul Teleorman, fieful lui Dragnea. Peste 33.000 de angajați ai Ministerului de Interne protejează secțiile de votare

UPDATE ora 10.00 Pe primul loc la participarea la vot se menține județul Teleorman, cu 9,30 %. Județul Teleorma este urmat de Olt (8,96%). Pe ultimul loc este județul Maramureș, cu o prezență de 3,84%. În București, prezența la vot este de 5%. La nivel național prezența la vot este de 5,70%, potrivit datelor Biroului Electoral Central.

UPDATE ora 9.55  Toate secțiile de votare  trebuie să aibă tablete cu ajutorul cărora membrii comisiei  verifică identitatea celor care votează pentru a se împiedica votul multiplu.  Camerele  video ale tabletelor vor  filma tot procesul de numărare al voturilor pentru a se împiedica furtul la urnă. 

UPDATE: 9.45 Județul cu cea mai bună prezență la vot este Teleormanul, fieful lui Liviu Dragnea, cu o prezentă de 6,62% .Este urmat de județul Olt cu o prezență, la oara 9.30, de  6,46% din totalul de cetățeni cu drept de vot.  La nivel național s-au prezentat la vot 4,96%.

UPDATE 08,15: Peste 223.000 de români votaseră deja până la ora 8,15. Cel mai mare procent de participare la vot este în județul Olt.


UPDATE 08,10: Primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a prezentat la vot imediat după ora 8, la o secție de votare deschisă în incinta Liceului Tudor Vianu din București.

"Am votat cu foarte mare încredere pentru un Parlament eficient, pentru o majoritate parlamentară care să susțină un Guvern căruia să îi pese de România, pentru un Guvern care să fie sensibil și atent la problemele Capitalei. Am votat cu gândul la o colaborare bună cu viitorul Guvern, care va fi susținut de majoritatea parlamentară care se va constitui în urma acestor alegeri și prin care obiectivele strategice și importante ale Bucureștiului să fie finalizate într-un timp rapid, mă refer la extinderii centurii Capitalei, la inelul median, mă refer la urgentarea lucrărilor la metrou și, de asemenea, la construirea spitalului republican", a declarat Firea.

La ora 9 este așteptat să vină să voteze președintele Klaus Iohannis, la secția de votare de la Liceul Jean Monnet. Soția acestuia, Carmen Iohannis, va vota însă la Sibiu.


UPDATE 08,00: Peste 33.000 de cadre ale Ministerului de Interne sunt responsabile cu protejarea secțiilor de votare, iar peste 6500 de lucrători operativi sunt în rezervă, pentru a interveni în caz de nevoie, a anunțat, la ora 8, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog.

Până la ora 8, cea mai mare prezență la vot, din punct de vedere procentual, a fost în județul Olt, iar cea mai mică prezență în județul Sibiu. La nivel național, potrivit datelor oferite de BEC, prezența la vot a fost, la ora 8, de 1,084 %.


La ora 7.00 s-au deschis secțiile de votare din țară. În străinătate, secțiile se deschid în funcție de fusul orar. Pentru prima dată s-a introdus votul prin corespondență.

La ora 7.30, cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat în județele Olt (1,5%), Dâmbovița (1,42%), Teleorman (1,3%) și Gorj (1,26%). În București, procentul era de 0,78%.

La alegerile parlamentare 2016  care au început duminică 11 decembrie, la ora 7.00,  sunt aşteptaţi la urne peste 18,2 milioane de români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Votul se încheie la ora 21.00, când vor fi făcute publice primele date exit-poll.

În circumscripţiile electorale din ţară vor fi aleşi 308 deputaţi şi 134 de senatori, iar îndiaspora, la circumscripţia electorală nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul în afara ţării, vor fi aleşi 2 senatori şi 4 deputaţi.

Mandatul pentru Camera Deputaţilor şi Senatul este de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora. La acest scrutin s-a revenit la votul pe liste de partid

 În ţară pot vota cetăţenii români care îndeplinesc următoarele condiţii: au domiciliul sau reşedinţa în România şi au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv. Nu pot alege debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie şi persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă