6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialANALIZĂ. Partidele au declanșat un concurs național de traseism. Cine sunt trădătorii...

ANALIZĂ. Partidele au declanșat un concurs național de traseism. Cine sunt trădătorii politici care se perindă prin toate formațiunile politice. Călin Popescu Tăriceanu, campionul racolărilor de parlamentari, a umplut ALDE cu migratori

ALDE și PMP sunt formațiunile care găzduiesc cei mai mulți plimbăreți care au sărit din partid în partid. Astfel de personaje se regăsesc însă și pe listele PSD, și pe cele ale PNL, partid care, declarativ, dezavuează acest gen de politicieni. Chiar și în USR se găsesc candidați cu un trecut politic mai încărcat.

Mutarea parlamentarilor de la un partid la altul nu este sancționată de nicio lege, dar este încurajată, în mod tradițional, de formațiunile care își măresc influența prin racolări. Perdanții protestează degeaba.

Numeroși candidați care au trădat de mai multe ori au obținut locuri eligibile, potrivit unui ghid al alegătorului lansat de mişcarea civică Iniţiativa România.

Conducerea ALDE pare cea mai dispusă să dea dovadă de înțelegere cu privire la trecutul colegilor de liste parlamentare. Nici nu este de mirare, dacă menționăm că liderul Călin Popescu Tăriceanu a făcut parte din patru partide liberale (PNL, PNL-AT, PLR și ALDE). Ce-i drept, atât în 1992, cât și în 2014 Tăriceanu s-a despărțit de PNL în urma unor dezacorduri privind politica de alianțe.

Însă, colegii lui Tăriceanu de partid nu au nici măcar astfel de argumente. Eugen Durbacă se află pe lista ALDE Galați după ce, înainte de 1989 a fost membru al Comitetului Județean al PCR, iar după Revoluție a trecut prin nu mai puțin de nouă partide. Practic, nu a ratat niciun partid de stânga din România de la PSM-ul lui Ilie Verdeț, care l-a ajutat să devină primar în 1992.

N-a stat prea mult în PSM şi a trecut la PDSR, apoi la PDAR, de unde a plecat împreună cu un grup important de oameni către ApR. De multe ori, a plecat cu scandal.  Așa a părăsit PD, unde primise șefia organizației municipale, după un scandal cu Mircea Toader. A fost primar în Galați până în 2000, după care a devenit președinte al CJ și senator.

ALDE: profesioniștii traseismului

La rândul său, Liliana Mincă a trecut prin șapte partide, iar de multe ori mutările sale au fost însoțite de scandal, jigniri și acuze publice. Presa a relatat că desemnarea ei pe lista de candidați ALDE Botoșani a fost primită cu ostilitate de membrii ALDE: îmbrânceli și huiduieli. Pentru Mincă, fiecare mutare a fost menită să îi aducă funcții. Fostă membră PC, Mincă s-a înscris în decembrie 2011 în UNPR, formaţiune pe care a părăsit-o însă în octombrie 2012 pentru a candida pentru un fotoliu de deputat din partea PP-DD. Când PP-DD a intrat în disoluție, s-a refugiat la PND, după care a revenit la UNPR, fiind răsplătită cu funcţia de preşedinte al organizaţiei Botoşani. Ulterior, s-a înscris în PSD, partid din care plecat pentru un loc eligibil oferit de ALDE. Din partea ALDE candidează și Teiu Păunescu (Olt), un anonim devenit și el profesionist al traseismului, fiind la al cincilea partid, după FSN, PDSR, PPDD și UNPR.

În numai patru ani de politică, Ciprian Rogojan, fost membru al trupei Sistem, a înțeles repede cum funcționează sis­temul politic. El candidează acum din partea ALDE Ma­ramureș. Rogojan a intrat intrat în Parlament pe listele PDL, a plecat la PMP, partid pe care l-a părăsit, ulterior, pentru a se înscrie în UNPR, de unde a plecat la PNL. Rogojan i-a depășit,astfel, chiar și pe unii dintre veteranii traseismului, aflați pe listele ALDE, precum Andrei Voloșevici, Ioan Ghișe, Mircea Banias, Marius Surgent sau Dumitru Lovin, care au trecut prin doar patru partide.

Lăsați traseiștii să vină la PMP

Și în rândurile PMP își încearcă șansa unui nou mandat mai mulți parlamentari traseiști. Un adevărat simbol al clasei politice este fostul ministru Valerian Vreme, urmărit penal în dosarul Microsoft. El a schimbat nu mai puțin de șase formațiuni politice, pentru a supraviețui ca parlamentar de Bacău. De notat însă că Vreme nu a plecat aproape niciodată singur, ci alături de colegi – a rupt PNL plecând la PLD, a trecut la PDL prin fuziune, a rupt PDL plecând la PMP. Șase partide are la activ și Dorel Onaca, secretarul general al PMP, candidat în Constanța – PDSR, Partidul Unionist, PRM (unde a fost și vicepreședinte), PDL, PNL și PMP. Tot prin șase partide a trecut și Dumitru Niculescu (Olt) – PDL, UNPR, PPDD, PND și PSD.

Haralambie Vochițoiu (Hunedoara) se află la al cincilea partid după ce a mai trecut pe PSD, PSD, PPDD și UNPR. E drept, ultima dintre mutări, de la UNPR la PMP, s-a petrecut în urma fuziunii dintre cele două partide. Tot cinci partide are la activ și Constantin Mazilu (Vaslui) –  PNȚCD, PSRM, PSD, UNPR și PMP. 

Cu cine defilează PSD și PNL

În numai opt ani de politică, Tudor Ciuhodaru (candidat la Iași) s-a reîntors în PSD, partid pe listele căruia fusese ales în 2008. Între timp, a fost de două ori independent, a trecut pe la PC, PP-DD (ales deputat în 2012) și UNPR.

PSD Olt i-a oferit un loc eligibil lui Renică Diaconescu, trecut anterior pe la ApR, PNL, PC și din nou PNL. Primarul din Bușteni, Emanoil Savin, a primit încrederea colegilor săi din filiala Prahova, în ciuda unui trecut tumultuos pe axa PSD-PUR-PDL-PNL și, din nou,PSD. La Neamț, Ion Munteanu a devenit un veritabil veteran al stângii după stagii la PDSR, APR, PSD, UNPR și, din nou, PSD.

Oficial, PNL are un Cod de Integritate care îi definește drept traseiști pe cei care au candidat pentru cel puțin trei partide. Așa a fost posibil să candideze la Galați Nicușor Ciumacenco, trecut anterior pe la PNȚCD, PSD și PDL, dar fără a candida din partea tuturor acestor formațiuni. La Gorj, liberalii au apelat la Constantin Militaru, fost membru PSM, PD, PSR și PDL. Pe liste s-a strecurat și Laurențiu Leoreanu, fost PSD, PLD și PDL. În aceste condiții, pe listele PNL figurează candidați care au făcut parte din trei partide, precum Virgil Guran (Prahova), Marilen Pirtea (Timiș), Tudor Barbu (Gorj) sau Daniel Fenechiu (Bacău).

Ce reguli are USR

Și USR are restricții privind traseismul. Potrivit lui Nicușor Dan, cei care au avut funcții publice în alte partide fie nu sunt primiți, fie au interdicție de candidatură timp de doi ani. Pe listele USR se află Mihai Gîrbă (PNR, M10, USR, fără funcții publice) sau Mihnea Moroianu (care însă a făcut politică în anii ‘90, fiind membru PNȚCD, PAC și UDC).

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă