15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDacian Cioloș îi dă replica lui Liviu Dragnea: Aveţi tendinţa să sădiţi...

Dacian Cioloș îi dă replica lui Liviu Dragnea: Aveţi tendinţa să sădiţi îndoiala în sufletele oamenilor ca să vă căţăraţi pe fricile lor

Liderul social-democraților, Liviu Dragnea, se teme că alegerile parlamentare din 11 decembrie ar putea fi fraudate, suspiciunile sale îndreptându-se spre PNL ș USR. Ca urmare a acestor acuzații, Dacian Cioloș i-a răspuns, ironic, pe Facebook politicianului, atrăgând atenția că astfel de suspiciuni nu fac altceva decât să sădească neîncrederea electoratului.

Am înțeles că domnul Liviu Dragnea este îngrijorat de posibila fraudare a alegerilor parlamentare. Știu că dumnealui este un om cu experiență în organizarea alegerilor și mai știu că, în trecut, nu totul a mers bine din acest punct de vedere.

Vreau sa-i asigur pe români de următoarele: 
• Da, acest guvern face tot ce-i stă în putere pentru a limita la maxim posibilitățile de fraudare a procesului electoral. 
• Da, acest guvern a implementat deja cu succes la alegerile locale un sistem electronic de monitorizare a prezenței la vot, prin care se depistează cu ușurință tentativele de vot multiplu. Același sistem va fi folosit și la alegerile parlamentare. 
• Da, acest guvern a decis supravegherea video a secțiilor de vot după închiderea urnelor, pentru a ne asigura că numărarea voturilor la alegerile parlamentare se desfășoară corect. 
• Da, acest guvern a decis sigilarea ștampilelor de vot imediat după finalizarea procesului de votare, astfel încât să ne asigurăm că ele nu mai circulă după închiderea urnelor. 
• Da, acest guvern a decis să deschidă mai multe secții de vot în afara granițelor, pentru a ne asigura că românii din diaspora nu mai stau la coadă cu orele pentru a-și exercita un drept fundamental.

Ne-am asumat responsabilitatea de a organiza alegeri corecte și o vom face.

Ministerul Afacerilor Interne a invitat deja partidele să-și trimită reprezentanți care să asiste la toate pregătirile pentru alegerile parlamentare. Invitația e în continuare valabilă. Am acționat și vom continua să acționăm transparent.

Autoritatea Electorală Permanentă este în subordinea Parlamentului, nu a Guvernului. De aceea, dacă domnul Dragnea este preocupat de stabilitatea acestei instituții, are posibilitatea de a-și mobiliza partidul pentru a face o nouă numire la Președinția AEP. Dacă are suspiciuni în legătură cu softul de numărare a voturilor, poate solicita Parlamentului să lămurească aceste lucruri direct cu conducerea AEP.

Domnule Dragnea,
Constat ca aveți tendința să sădiți teama și îndoiala în sufletul oamenilor, ca să vă cățărați apoi pe fricile lor în bătălia electorală. Mă abțin să interpretez declarațiile dumneavoastră despre “dreptate până la capăt”. Vă asigur însă că acest guvern sprijină Justiția să-și facă treaba, tocmai pentru ca tentativele de intimidare să nu-și mai aibă locul într-o campanie electorală. Eu cred ca a venit vremea ca, în loc de teamă și ură, liderii acestei țări să sădească încredere și optimism că se poate și altfel: fără minciună, fără populism, fără corupție. Îndrăzniți să credeți și dumneavoastră, domnule Dragnea, scrie Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook. 

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă