19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialEvaluare sociologică: Ce şanse are Patrulaterul Vărgat să câştige majoritatea

Evaluare sociologică: Ce şanse are Patrulaterul Vărgat să câştige majoritatea

Sociologul Barbu Mateescu a descris partidele PSD, ALDE, PMP şi UDMR ca fiind “patrulaterul vărgat”, într-o analiză care încearcă să descrie rezultatele alegerilor parlamentare care se vor desfăşura duminică.

Potrivit Sociollogica, sondajele de opinie afişate de social-democraţi indică o mobilizare exemplară a electoratului partidului condus de Liviu Dragnea, o grupare politică ai cărei membri sunt intimidaţi de ascensiunea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

“PSD. Din cum citesc cifrele vânturate ici și colo, electoratul social-democrat e la cote maxime de mobilizare. De menționat folosirea mult mai eficientă a mediului online față de alte dăți. Frontul televiziunilor a fost oarecum abandonat lui Sebi Ghiță. Pe formă, PSD face încet-încet trecerea spre mileniul trei.

Membrii sunt înfierbântați, se simt trișați, ascensiunea DNA înseamnă pentru ei schimbarea regulilor jocului după ce te-ai așezat la masă (= adică după ce ți-ai început cariera politică). Singurele alegeri realmente câștigate de PSD în ultimii 15 ani – adică soldate cu obținerea guvernării – au fost cele din 2012, când aveau drept aliat întregul PNL. E mult mai ușor să blamezi monștri închipuiți decât să-ți dai seama că trebuie să schimbi strategia. “La câți bani am băgat e imposibil ca noi să fi pierdut (vreodată) pe bune”. PSD e o navă de luptă imensă, de un milion de tone, virează greu. Disonanța dintre mândrie (‘ce credem că suntem’) și rezultate (‘iată ce reușim să facem’) împinge pasagerii la paroxism”, se arată în articolul publicat pe blogul Sociollogica.

Analiza realizată de Barbu Mateescu indică faptul că ALDE va reuşi să treacă pragul electoral de 5%, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu reuşind să-și mențină identitatea și votanții. Avântul partidului va fi “risipit” între cele două formaţiuni politice istorie, PSD şi PNL.

“ALDE va fi marele performer al alegerilor, dar nu se va prea vorbi despre asta. Mă aștept ca după anunțarea rezultatelor să se spună că PSD a ‘săltat’ ALDE peste prag. Nu e exclus să se întâmple și asta, dar ALDE obține în toate sondajele și alegerile de până acum minim 5%. Pe termen mediu, ALDE se va risipi între PSD și PNL, momentul de start al exodului fiind dat de destinul judiciar al lui Călin Popescu-Tăriceanu”, scrie sociologul.

Demersurile publice ale preşedintelui PMP, Traian Băsescu, ar putea să propulseze partidul său în atenţia electoratului, însă, nu ar fi exclus ca voturile necesare pentru a atinge pragul electoral să fie chiar cele pe care le va primi Elena Udrea în calitate de candidat indepepndent pentru Bucureşti.

“PMP. Puseuri eficiente ale lui Traian Băsescu în ultimele săptămâni. Nu e exclus ca voturile pentru Elena Udrea la București (independentă) să fie exact cele de care PMP ar fi avut nevoie pentru a trece pragul la nivel național. Cred însă că fosta candidată la președinție se bazează mai degrabă, ca infrastructură, pe prietenia unor foști PDL-iști. Șanse ca PMP să treacă pragul: 51%, scăzând cu cât prezența e mai mare. USR poate sugruma indirect PMP. În același timp, PMP poate ciupi procente naționaliste de la PSD”, mai arată Barbu Mateescu.

UDMR va intra în parlament pe pragul alternativ (minim 20% în minim patru județe). Susţinerea pentru acest partid va fi limitată.

Un scenariu de luat în calcul este “patrulaterul vărgat” anti-DNA: PSD+ALDE+PMP+UDMR. O majoritate confortabilă: 58-60% din parlament, chiar mai mult cu minoritățile naționale.

“Scopul patrulaterului în anii următori nu va fi guvernarea în sine – nu mă aștept să se ia măsuri radicale de vreun fel sau altul – cât tăierea “la feliuță” a atribuțiilor DNA. Azi un lucru, peste o lună un lucrușor… în niciun caz o măsură bruscă. Acest lucru unește și reunește toate cele patru formațiuni din “patrulaterul vărgat”. Toți patru urăsc ce se întâmplă acum în justiție (deși mulți din votanții PMP văd lucrurile altfel decât conducerea partidului). Ținta este întoarcerea la un fel de 2001-2004, o Românie liniștită, fără proteste stradale, în care DNA se ocupă de nașii de tren, o țară în care, cum ar spune membrii de partide la bere, “parlamentarul e parlamentar,  președintele de partid e președinte de partid și șeful de consiliu județean e șef de consiliu județean”. O țară în care într-o anumită parte a jurnalismului se reîntorc banii și în care se revigorează industria construcțiilor de piscine. Țara petrecerilor în cluburi cu 19 lei berea, bere plătită cu bani de la “tăticu și mămica”, ambii aflați sus în partid și stat. O recuperare a puterii de către politicieni, în fundal bâzâind un naționalism ungaro-polonez cu consecințe concrete (întrucât orice investiție străină reprezintă competiție pentru capitalismul autohton). O țară în care politicienii nu mai pot ajunge la închisoare și devin cetățeni de rangul zero, imuni și bogați pe viață. O țară în care accidente de genul Gigină nu se dau la nicio televiziune. O țară în care poți face afaceri dacă știi că trebuie să cotizezi și mai ales la cine să cotizezi. Un Belarus cu mai multă Coca-Cola”, se arată în analiza publicată pe Sociollogica.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă