9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Eșec total la votul prin corespondență. Aproape 500 de voturi din...

UPDATE. Eșec total la votul prin corespondență. Aproape 500 de voturi din diaspora rămân anulate în secția de vot. Alte 4.986 nu au fost exprimate

Peste 10 la sută din voturile prin corespondență sunt anulate din cauza unei neînțelegeri privind plicurile în care acestea au fost trimise. Sursele ”România liberă” au informat că din cele 4.500 de voturi trimise, sunt anulate deja 480.

UPDATE. Magistratul care conduce secția de vot prin corespondență Livius Gheorghe Măgherușanu a confirmat oficial că sunt anulate 480 de voturi, adică peste 10 la sută dintre toate voturile prin corespondență trimise de românii din ațara țării.

Surse din secția de vot au confirmat pentru România liberă cifrele exacte privind voturile exprimate si cele anulate.

Voturi primite prin corespondenta: 4591. S-au anulat 480 de plicuri care nu aveau certificatul de alegator. S-au reintors ca nepredate destinatarilor 395 de plicuri din cele 8.889 expediate deci de la 4.986 nu au votat.

”Informațiile sunt corecte. Noi am încercat să găsim o solutie de compromis, dar s-a decis că nu este legal și toate aceste voturi sunt anulate. Nu mai există nicio procedură prin care ar putea să se schimbe situația”

Un membru al Biroului Electoral de circumscripție 43, pentru diaspora, a informat reporterii ”România liberă” că au fost anulate 480 de voturi din cele 4.500 sosite aici.
 

”Alegătorii din disapora trimit buletinul de vot într-un plic interior care este pus în alt plic exterior, alături de certificatul de alegător ce atestă că persoana respectivă întrunește condițiile legale pentru a vota prin corespondență. S-a constatat că avem 480 de plicuri exterioare care conțin doar plicul interior cu buletinul de vot și nu au alături certificatele de alegător. Este posibil care aceste certificate să fie în plicul interior, alături de buletinul de vot. Cu toate acestea s-a luat decizia ca toate cele 480 de voturi să fie anulate, vorbim de peste 10 la sută din totalul voturilor și asta poate afecta rezultatul final”, a explicat sursa RL.

Informația a fost confirmată oficial de alte două surse din Biroului Electoral de Circumscripție 43 (BEC43) și Biroul pentru Votul prin Corespondență, care este în subordinea BEC43.

”Situația este reală. Pentru că sunt foarte multe plicuri cu această problemă s-a propus către Biroul Electoral Central să se facă o procedură de verificare pentru cele 480 de voturi, pentru a vedea dacă nu cumva în plicul interior sunt, totuși, certificatele de alegător. Astfel nu s-ar mai anula atât de multe voturi. Biroul Electoral Central a luat act de propunerea Biroului pentru Vot prin Corespondență, dar a trimis-o spre soluționare la Biroul de Circumpscripție 43. Acolo s-a decis să fie anulate toate cele 480 de voturi, fără verificarea existenței certificatului de alegător în plicul interior”, a declarat sursa noastră.

A doua sursă, din Biroul de Circumpscripție 43, unde s-a decis anularea celor 480 de voturi, a explicat de ce au procedat ei astfel.

”Problema ține de secretul votului. Dacă desfacem plicurile cu buletinul de vot și certificatul de alegător, se poate asocia opțiunea de vot cu identitatea alegătorului și asta este ilegal”, a explicat sursa citată.

Situația ar fi similară cu cea în care un membru al secției de votare ar intra în cabina de vot cu un alegător.

Această explicație este însă contrazisă de o altă sursă din Biroul Vot prin Corespondență care a explicat că se poate proceda fără să se încalce secretul votului:

”Noi putem desface plicurile cu buletinul de vot, la ora la care se desfac toate plicurile. Verificam dacă în plic e certificatul de alegător și unde este luăm buletinul de vot și îl punem în urnă, fără să vizualizăm cum s-a votat. Apoi se numără voturile, când se desfac toate urnele și secretul votului este rspectat. Deci tehnic se poate să nu anulăm sute de voturi și să respectăm secretul votului”.

Magistratul care conduce secția de vot prin corespondență Livius Gheorghe Măgherușanu nu era în birou la momentul documentării articolului. Cei de la secretariat nu au putut indica numărul de telefon mobil primit de magistrat, de la SPP, pentru a comunica și cu presa.

În momentul când vom reuși să-l contactăm și pe președintele secției de vot, revenim cu declarația oficială a acestuia.

Situația este cu atât mai gravă cu cât milioane de români din afara țării sunt reprezentați de un număr mult mai mic de parlamentari. România liberă a scris despre cum s-a ajuns ca un vot din diaspora să fie de zece ori mai puțin important decât un vot in Teleorman.

SCANDALOS. Un vot din diaspora e de 10 ori mai puţin important decât un vot din Teleorman. Un român din străinătate atrage atenția că patru milioane de oameni aleg doar doi senatori şi patru deputaţi

Toţi românii din Diaspora îşi exprimă opţiunea de vot într-o singură circumscripţie electorală – cea specială pentru românii plecaţi în străinătate (43). Unul dintre cetăţenii români care nu locuiesc în ţară, Andrei Andreescu, a făcut un calcul simplu şi a postat pe pagina sa de Facebook rezultatul: un vot din diaspora e de 10 ori mai puţin important. Citiți aici detalii!

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă