20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPrima reacție a președintelui, după alegerile parlamentare. Iohannis, despre propunerea lui Dragnea...

Prima reacție a președintelui, după alegerile parlamentare. Iohannis, despre propunerea lui Dragnea ca premier: Criteriile de integritate rămân în picioare. Consultările cu partidele, miercuri

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni, că este dezamăgit de participarea modestă la vot a românilor, apreciind, totodată, faptul că acestea s-au desfăşurat fără incidente notabile. Şeful statului a anunţat că miercuri se va întâlni cu partidele politice care vor forma noul Guvern. Întrebat dacă se teme că numirea lui Liviu Dragnea în funcţia de premier ar putea determina suspendarea sa, Iohannis a replicat că nu se teme de niciun demers politic legitim.


UPDATE 12.00: România Liberă vă prezintă cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis din cadrul conferinţei de presă privind rezultatul alegerilor parlamentare din 11 decembrie.

Organizarea alegerilor parlamentare

“Alegerile au decurs în linişte, fără incidente notabile, lucrurile au fost foarte bine organizate. Vreau să mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea lor: BEC, AEP, dar şi Ministerului de Interne, Poliţiei, Jandarmeriei şi STS-ului. O mulţumire specială o merită observatorii independenţi”.

Rata de participare a votanţilor la alegerile parlamentare

“Rata de participare la vot a fost de aproximativ 39,5%, mică, dar se încadrează în participarea pe care am avut-o şi la alte alegeri parlamentare. Consider că cei care au avut un cuvânt de spus, l-au spus, iar alegerile s-au încheiat cu bine.

Consultările cu partidele care vor forma noul Parlament

“Aşteptăm rezultatele finale, după ce se rezolvă şi contestaţiile. Pentru a avea o claritate a evenimetelor, mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament. Agenda este fixată, iar departamentul Comunicare vă va pune la dispoziţie detaliile. Mâine vom vedea ce îşi doreşte fiecare partid. Dacă până la finalul săptămânii avem rezultatele, este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc noul Parlament”.

Klaus Iohannis, despre posibilitatea ca Liviu Dragnea să fie numit premier

” În ceea ce priveşte criteriile de integritate, ele rămân în picioare. Eu nu am condiţionat şi nu am legat, atunci când am amintit criteriile de integritate, nicio lege. Atunci când vom avea ceva, vom discuta. Nu mă tem de niciun demers politic legitim. Voi avea numeroase discuţii cu viitorul prim-ministru pentru a avea o bună imagine despre propunerile sale în privinţa tuturor structurilor statului.

Eu nu văd de ce trebuie să luăm în calcul astfel de scenarii extreme (n.r. dizolvarea Parlamentului în cazul în care Liviu Dragnea va fi propus premier). Toată lumea se va calma şi va proceda la formarea unui nou Guvern”, a declarat Klaus Iohannis.


La două zile de la alegerile parlamentare, preşedintele României, Klaus Iohannis, va face declarații la ora 12.00, la Palatul Cotroceni. Duminică, şeful statului, a publicat pe pagina sa de Facebook, un mesaj de mobilizare a electoratului la vot, declarând că această campanie a fost “una liniştită”.


Citeşte şi: Klaus Iohannis: Dacă vă enervează toți politicienii, mergeți și votați! Vă aștept duminică la vot

Preşedintele României, Klaus Iohannis a făcut apel către electoratul român pentru a merge la vot, duminică, subliniind importanţa exercitării acestui drept pentru viitorul tuturor.


Potrivit noilor statistici oferite de Biroul Electoral Central, PSD a obținut peste 45% din voturi, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, după numărarea a 99,28% dintre voturi, fiind partidul câştigător al alegerilor parlamnetare. Scorul obţinut de social-democraţi este mai mult decât dublu față de PNL. Al treilea partid care va intra în Parlament este şi USR-ul, obţinând peste 9% din voturi.


Citeşte şi: Iohannis: Am votat pentru o Românie prosperă și puternică

Președintele Klaus Iohannis a votat duminică, imediat după ora 9, la secția din incinta Liceului Jean Monnet din București. Șeful statului a lansat, imediat după aceea, un nou apel ca românii să-și exercite dreptul electoral.


În luna octombrie, șeful statului a exclus posibilitatea ca viitorul Guvern să fie condus de un premier cu probleme penale.

“Indiferent de cine va fi propusă, eu nu voi nominaliza o persoană condamnată penal sau urmărită penal sau cu probleme de integritate”, aceste criterii de integritate fiind ”self-evidente”. Această condiție va reprezenta un criteriu eliminatoriu”, a subliniat Iohannis.

Șeful statului a făcut această precizare ca răspuns la întrebarea dacă l-ar putea numi ca premier pe Liviu Dragnea.

 

 

 

 

Cele mai citite

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu...

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă