11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialNaționalismul de campanie: Politicienii care visează la fotoliile de parlamentari mizează pe...

Naționalismul de campanie: Politicienii care visează la fotoliile de parlamentari mizează pe românism și lansează teorii despre Soros ca să câștige voturi

Pentru a obține voturi, partidele apasă pedala naționalismului în perspectiva alegerilor din 11 decembrie.

Contextul intern este legat de lipsa soluțiilor economice sustenabile. În plan extern, naționaliștii câștigă teren în întreaga Europă.

Limbajul acestei campanii electorale conține fraze demne de un Corneliu Vadim Tudor, iar partide precum PRU și PSD reiau teme conspiraționiste legate de influența ocultă a miliardarului George Soros, exact ca la începutul anilor ’90.


Citește și opinia Sabinei Fati pe această temă: Rețeaua Soros:„România în pericol“ 

România este o excepție a regiunii în care se află: are un președinte de origine germană, are cea mai puternică instituție anticorupție din zonă, condusă de o femeie care și-a păstrat numele cu rezonanțe maghiare al fostului soț, în fruntea Serviciului Român de Informații se află Eduard Hellvig, iar prim-ministrul Dacian Cioloș e căsătorit cu o franțuzoaică și aproape că și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în afara țării … citește mai departe aici … 


PSD are drept slogan „Îndrăzneşte să crezi în România“, după ce la prezidențialele din 2014 social-democrații apelaseră la „Mândri că suntem români“. Una din liniile de atac a PSD este acuzația că guvernul tehnocrat ar fi controlat de la Bruxelles.

„Cred în România și în români. Cei care sunt acum nu guvernează pentru dumneavoastră, ci pentru cei de dinafară, să-i laude la Bruxelles, să-i laude Comisia Europeană sau alții“, a comentat fostul premier Victor Ponta. La rândul său, Rovana Plumb a vorbit despre „grupul de fanarioți de la Bruxelles condus de Cioloș.

„Noi vrem un prim-ministru ales de români, nu trimis de la Bruxelles“, a ieșit la atac și primarul Capitalei, Gabriela Firea. Chiar și prenumele premierului, Julien, a fost folosit ca o dovadă că acesta este controlat din exteriorul țării.

Soros, temă de campanie

În aceste condiții, nu este de mirare că una din temele principale de campanie a devenit George Soros, sau mai exact presupusele finanțări acordate de acesta unor entități din România. Această temă a fost folosită în trecut de defunctul Corneliu Vadim Tudor și PRM.

Propaganda PSD a pus accentul pe faptul că atât Guvernul Cioloș, cât și USR ar fi controlate de miliardarul american, prin declarații făcute de Victor Ponta, Gabriela Firea sau Sebastian Ghiță (PRU). În replică, premierul Cioloș a susținut că Soros finanțează „inclusiv organizații care lucrează cu PSD“. Afirmațiile premierului au prilejuit ieșirea la rampă a lui Liviu Dragnea.

„Noi ca partid nu avem nicio finanțare de la Soros, absolut niciuna“, a replicat liderul PSD. La rândul său, liderul USR, Nicușor Dan, i-a dat în judecată pe Victor Ponta și pe Sebastian Ghiță după ce aceștia au acuzat implicarea omului de afaceri în finanțarea „Uniunii Soros România“.

Aliații PSD, la atac

Atacul lui Sebastian Ghiță la adresa lui Nicușor Dan nu este o întâmplare. Partidul România Unită (PRU), creat cu acceptul lui Victor Ponta, are ca obiectiv declarat să susțină mesajele naționaliste pe care PSD nu le poate lansa, pentru a-și menaja relațiile cu ambasadele occidentale.

Partidul condus de Bogdan Diaconu susține că are la bază doctrina național-democrată. Sigla partidului este formată din harta României Mari pe care este plasată o fotografie cu domnitorul Vlad Ţepeş. De altfel, Diaconu a cerut excluderea UDMR din viața publică.

Printre punctele din programul PRU se numără  „apărarea românismului și a civilizației creștine“.

Chiar dacă în trecut Călin Popescu Tăriceanu era perceput ca un pro-european, ALDE are acum drept slogan „Să redăm România românilor“. Tăriceanu a declarat, recent, că firmele româneşti sunt ţinta instituţiilor din administraţia românească, pe când cei cu capital străin sunt „bine mersi“, precizând că în acest fel „o să ajungem să ne plângem în pumni“.

El a continuat pe aceeași linie. „A venit momentul ca privilegiile care le-am dat firmelor străine să înceteze și să acordăm prima atenție firmelor românești în di-ferite domenii“, promite, în campanie, Tăriceanu.

PNL și multinaționalele

La rândul lor, liberalii au drept slogan „România, Înainte“ după o încercare nereușită de a parafraza sloganul PSD – „Îndrăzneşte să crezi în România condusă de oameni cinstiţi“.

În programul lor economic, liderii acestui partid își manifestă îngrijorarea că 30% din terenul agricol a fost cumpărat de „străini“. După ce la locale au defilat o vreme cu Marian Munteanu drept candidat la Capitală, liberalii încearcă, mai nou, să se orienteze către zona economică.

Astfel, liberalii au depus, recent, un proiect de lege care prevede ca multinaţionalele să plătească impozit pe împrumuturile acordate filialelor din România. De fapt, liberalii au copiat o directivă UE care are ca termen de intrare în vigoare 1 ianuarie 2019, singura noutate fiind ideea ca ea să devină lege la 1 ianuarie 2017. Specialiștii fiscali atrag atenția că legea nu este aplicabilă fără alte modificări, pentru că România are semnate convenții de evitare a dublei impuneri cu peste 80 de țări.

Din panoplia liderilor preocupați de binele țărișoarei nu putea să lipsească fostul președinte Traian Băsescu, PMP defilând sub sloganul „Luptăm pentru România“, iar printre principalele obiective se află unirea cu Republica Moldova, obiectiv ridicat la rang de „proiect de țară“.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă