11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSocialGripa face primele victime. Autorităţile îndeamnă populaţia să se vaccineze

Gripa face primele victime. Autorităţile îndeamnă populaţia să se vaccineze

După a doua jumătate a lunii ianuarie, până la mijlocul lunii februarie, încep să se înmulţească, de regulă, cazurile de infecţii respiratorii. Specialiştii recomandă vaccinarea antigripală, în condiţiile în care schimbarea bruscă a vremii generează un stres adaptativ al orga-nismului, care favorizează dezvoltarea, multiplicarea şi circulaţia virusurilor.  

Ministerul Sănătății le-a cerut direcțiilor de sănătate publică să intensifice activitatea de vaccinare antigripală a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. “Fac apel la medicii de familie să continue activitatea de vaccinare, deoarece, din datele primite la Ministerul Sănătății, au fost vaccinate peste 700 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că mai sunt disponibile aproape 300 de mii de doze gratuite în cabinetele medicilor de familie”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății. La rândul său, președintele Societăţii Române de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, consideră că sunt argumente pentru continuarea vaccinării antigripale în cursul lunii ianuarie, având în vedere evoluția circulației virusurilor gripale și posibilitatea ca actualul sezon de gripă  să se prelungească până la primăvară. El a adăugat că, până acum, s-au izolat toate tipurile de virusuri gripale, AHN1, H3N2 şi B.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, o femeie de 69 de ani din Bucureşti şi un băiat în vârstă de 15 ani, din judeţul Salaj, ambii nevaccinaţi antigripal, au decedat după ce au fost infectaţi cu virusul gripal de tip B. La nivel naţional, la ultima raportare numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 74.953, cu 26,2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, de 101.626, şi cu 61% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă. Potrivit CNSCBT,  în săptămâna 8-14 ianuarie 2018 s-au înregistrat la nivel naţional 80 cazuri de gripă, comparativ cu 306 cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Vaccinul antigripal, cea mai bună prevenţie

Medicii spun că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi este recomandată în special pentru categoriile la risc înregistrate la medicii de familie: personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare sau metabolice, copii, bătrâni instituționalizați și gravide. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, în special prin gripă. Pentru sezonul -2017-2018, Ministerul Sănătății a achiziționat peste un milion de doze de vaccin gripal, dublu față de anul 2016, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc. 

Trei reguli simple de prevenţie a gripei

1. Evitarea aglomeraţiilor, precum mijloacele de transport în comun, spaţiile comerciale, în care sunt şanse crescute de a veni în contact cu o persoană infectată, care să ne transmită boala pe cale aeriană, prin contact direct sau obiecte contaminate.

2. Respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă, spălarea mâinilor cu apă şi săpun, insistând la nivelul spaţiilor interdigitale, unghiilor, pliurilor de flexie, utilizarea batistei şi a şerveţelelor de unică folosinţă, să nu strănutăm sau să tuşim spre alte persoane şi să nu ducem mâna la gură, nas sau ochi după ce am venit în contact cu cineva răcit.

3. Evitarea stresului termic prin îmbrăcăminte adecvată, lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, iar dacă este nevoie să ne deplasăm, să ne asigurăm şi repausul în spaţii încălzite precum instituţiile publice sau magazine.

Un adult normal petrece mai bine de doi ani de zile din viața sa resimțind simptomele răcelii şi gripei.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă