6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialGuvernul Grindeanu își încalcă Programul de guvernare. Creșterea anuală de 30% din...

Guvernul Grindeanu își încalcă Programul de guvernare. Creșterea anuală de 30% din bugetul cercetării s-a evaporat

Există zone în care bugetul României pe 2017 contrazice promisiunile din Programul de guvernare al PSD 2017-2020 și pe care partidul care a câștigat alegerile l-a elaborat în campania electorală. Altfel zis, Guvernul Grindeanu nu pune în aplicare programul de guvernare la virgulă, așa cum se lăuda liderul social-democrat Liviu Dragnea.

În Programul de guvernare, PSD promitea înființarea Ministerului Cercetării și Inovării, lucru care s-a întâmplat. Tot PSD mai promitea: “Creșterea bugetului alocat cercetării cu aproximativ 30% anual, cu asigurarea unei distribuții bugetare echilibrate, destinate susținerii atât a cercetării aplicative și inovării, a cercetării fundamentale și de frontieră, cu accent pe domeniile de specializare inteligentă/cu potențial de creștere”. Neîndeplinirea acestei promisiuni a fost semanalată încă din momentul lansării în dezbatere publică a legii bugetului de stat pe 2017de către Ad-Astra asociația oamenilor de știință din România și al cărui scop este sprijinirea şi promovarea cercetării ştiinţifice şi facilitarea comunicării între cercetătorii români din întreaga lume.

O dată cu publicarea cifrelor pivind bugetul pe 2017, temerile s-au adeverit, iar creșterea bugetară în domeniul cercetării este de, fapt, mult mai mică decât ceea ce a promis PSD în Programul de guvernare (de 30 ori este mai mic procentul promis).

Astfel, bugetul alocat Ministerului Cercetării și Inovării pentru 2017 este de 1,758 milarde de lei (cu 1,25% mai mare decât în 2016). În 2018, bugetul Ministerului Cercetării și Inovării va fi de 1,685 miliarde de lei, în scădere cu 73 de milioane de lei, consemnând o scădere de 4%. În 2019, bugetul Cercetării va fi de 1,686 miliarde de lei cu 259 mii mai mult ca anul anterior (creștere de 1%). În fine, bugetul pe anul 2020 va fi de 1,686 (creștere 0%).

Bugetul Cercetării pe anul 2017 prevede cheltuieli de personal de 12 milioane de lei, proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 de 403 milioane de lei.

Ce își propune Ministerul Cercetării

Sprijinirea proiectelor majore de cercetare, cu finanțare și participare naționala și europeană :

1. Centrul International de Studii Avansate a Sistemelor: Rauri – Mari (DANUBIUS RI)ca infrastructura distribuita de cercetare interdisciplinara aferenta marilor sisteme.

2. Laserul de la Măgurele Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP. Integrarea infrastructurilor de cercetare ELI-NP si CETAL in cadrul unui ecosistem al inovarii si dezvoltarii, bazat pe creativitate, care să permită creșterea gradului de atractivitate a platformei Magurele, atât pentru cercetătorii din întreaga lume cât și pentru investitorii în activitatile CDI.

3. Susținerea dezvoltării tehnologiilor pentru Reactoare Nucleare de Generație IV în parteneriat internațional (UE, SUA, AIEA Viena).

3. Susținerea parteneriatului European și a finanțării pentru dezvoltarea tehnologiilor aferente filierei Lead Fast Reactor prin realizarea în RATEN-ICN Mioveni a proiectului ALFRED – Advanced Lead Fast Ractor European Demonstrator.

Citește și: BREAKING NEWS. Lovitură pentru Executivul Grindeanu. Guvernul amână de vineri până marți ședința în care va aproba bugetul de stat. Premierul afirmă că așteaptă avizul CSAT, care se reunește marți. Grindeanu: Am avut o discuție cu președintele. Am sperat spre un parcurs așa cum a fost anul trecut

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă