10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialHARABABURĂ. Modificată după doar şase ani. Legea Educaţiei este pe punctul să...

HARABABURĂ. Modificată după doar şase ani. Legea Educaţiei este pe punctul să fie schimbată din nou. Ministrul PSD nu a explicat care e urgența scimbărilor pe care le impune

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a anunțat că până la finele anului 2017 vom avea un nou act normativ fundamental pentru acest domeniu, dar nu a precizat care ar fi urgența unei asemenea măsuri radicale.

Ministrul a schițat câteva neajunsuri ale sistemului educațional, în viziunea sa: rata mare a abandonului școlar, un număr de dascăli care nu sunt pregătiți la nivelul corespunzător, schimbarea metodei de învățare care să nu mai pună accent pe memorare, numărul mare de materiile care elevii trebuie să le studieze. Niciuna din aceste probleme nu poate explica o măsură atât de radicală, ținând cont și de faptul că ultima lege a Educației are o vechime de numai 6 ani.  În acest interval, PSD – care a fost la guvernare timp de aproape 4 ani – i-a adus numeroase amendamente. 

Pavel Năstase a precizat că va prelua din Legea Educației, elaborată în mandatul lui Daniel Funeriu, “tot ceea ce este corect, obiectiv și care va conduce către obiectivele pe care ni le asumăm”. 

Din conferința de presă care a marcat anunțul, nu am aflat care sunt obiectivele pe termen lung ale Guvernului, ci doar câteva măsuri punctuale. “Despre o eventuală reorganizare a Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, -Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) şi a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), nu se pune problema nici să le reorganizăm şi nici să le des-fiinţăm“, a precizat secretarul de stat Gigel Paraschiv.

Să credem în viitor?

Ministrul Pavel Năstase a dat asigurări că examenele pentru alegerea conducerii unităților școlare se vor relua: “Nimeni în anul școlar 2017-2018 nu va mai ocupa un post de director sau director-adjunct decât prin concurs. Noi deja am demarat această acțiune de organizare a unui concurs care se va desfășura în luna martie”. Secretarul de stat Liviu Pop a anunțat că va exista o dezbatere pe Legea manualelor: “Proiectul de lege va viza crearea unei metodologii clare.

Vrem să facem un sistem util transparent. Va fi corelat cu biblioteca virtuală. Nu există nici procedura pentru reeditarea manualelor sau pentru relicitare”.  Năstase și-a asumat mai multe proiecte: “Din punct de vedere al investițiilor, în Programul de guvernare este prevăzută construcția a 2.500 de unități școlare – creșe și grădinițe noi. Avem în buget, de asemenea, fondurile alocate pentru a finaliza o parte din obiectivele de investiții care sunt acum în derulare. Anul acesta va începe construcția a 500 de unități școlare noi pentru învățământul preuniversitar”. Potrivit lui Pavel Năstase, vor fi construite și 30 de cămine studențești pentru care au fost deja realizate studiile necesare.  

INIȚIATIVĂ. Cine face regulile

La conferința de presă în care s-a anunțat demararea dezbaterilor publice pe noua Lege a Educației au fost prezenți Pavel Năstase, fost rector al ASE, dar și secretari de stat controversați. Liviu Pop s-a remarcat, în scurta perioadă în care a asigurat interimatul la Ministerul Educației, prin faptul că a desființat CNATDCU în timpul ședinței în care Consiliul decidea că Victor Ponta a plagiat. Gabriel Liviu Ispas a fost consilierul pe probleme de Educație al lui Adrian Năstase și apoi a supraviețuit în alte trei guverne. Kiraly Andras György a afirmat că nu şi-ar trimite copilul la o şcoală unde ponderea romilor este semnificativă.

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024

O brigadă de patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, va oficia la Campionatul European de fotbal din Germania, conform anunțului făcut astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă