13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecial8.200 de elevi au participat la cel mai mare târg educațional din...

8.200 de elevi au participat la cel mai mare târg educațional din istoria Clujului

Cel mai mare târg educa­țional organizat vreodată în Transilvania a strâns 8.200 de elevi de liceu la Sala Polivalentă din Cluj. Elevii, care provin din patru județe din Transilvania, au avut ocazia să se întâlnească cu reprezentanții companiilor, cu cei ai universităților ori cu cei ai școlilor postuniversitare. Târgul a fost organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Cluj, în cadrul unui proiect european.

Scopul: orientarea în carieră

Târgul educațional are ca scop orientarea în carieră a tinerilor elevi de liceu. În timp ce unii au abilități pentru a urma studii universitare, alții pot să își construiască o carieră fără să aibă neapărat o diplomă de licență. ”Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului strategic «Skills for Jobs», finanțat din FSE prin POSDRU 2007-2013, proiect implementat de ­către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Cluj în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și în parteneriat cu Asociația Inceptus România. Rezultatele preliminare ale activității de consiliere și orientare în carieră, din cadrul proiectului, au constituit premisele pentru organizarea târgului, prin analiza principalelor domenii de interes ale elevilor care au aplicat Chestionarul de Interese Vocaționale «Jackson Vocational Interest Survey», în cadrul proiectului.

În acest context, târgul a urmărit asigurarea unui cadru organizat de cunoaștere și relaționare între elevi, universități reprezentative din Regiunea de Nord-Vest și potențiali angajatori din zona de interes manifestată de către elevi. Aceștia au avut ocazia de a interacționa direct cu oferta educațională și de angajare și de a se informa asupra politicilor de recrutare, practică, internship sau ucenicie de pe piața muncii”, a spus directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Cluj, Daniel Don. În anumite domenii, contează foarte mult calitățile naturale ale tinerilor, spune reprezentantul unei companii din Cluj. ”Noi oferim o carieră în ­vânzări. În acest domeniu, contează foarte mult abilitățile de comunicare, cele de relaționare cu celălalt și capacitatea de a negocia”, a spus unul dintre reprezentanții companiei ­Ambient.

Interes mare pentru Școala de Poliție

De un mare interes s-a bucurat standul Școlii de Agenți de Poliție. Tinerii sunt interesați de detaliile care reprezintă sarea și piperul muncii investigatorilor, spune purtătorul de cuvânt al școlii, Alice Popa. ”Există un interes foarte mare. Anul trecut am avut șase candidați pe un loc, iar anul acesta sperăm să fie măcar aceeași concurență. Tinerii care doresc să devină elevii noștri trebuie să cunoască foarte bine limba română, precum și franceză sau engleză. De asemenea, trebuie să aibă o condiție fizică bună, dar și nervi de oțel, pentru că trebuie să treacă de un test psihologic foarte riguros”, a spus Alice Popa, care a adăugat că pentru foarte mulți tineri contează stabilitatea locului de muncă oferit de o carieră în cadrul Poliției Române.

Alți tineri sunt interesați de oferta universităților. ”Suntem de la Facultatea de Științe a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul din Baia Mare. Tinerii care studiază la facultatea noastră au o mulțime de oportunități. De pildă, cei care studiază biologia au oportunitatea de a lucra în diferite proiecte de mediu, proiecte care au o importanță tot mai mare”, a spus una dintre reprezentantele facultății. ”Suntem de la Colegiul Național Liviu Rebreanu din Bistrița. Acest târg ne place, deoarece ne ajută să ne clarificăm niște opțiuni. Eu, de exemplu, aș dori să devin studentă la Drept, aici, la Cluj”, a spus o adolescentă în timp ce alta a spus că ofertele prezentate la târg au pus-o pe gânduri și că nu știe dacă va alege să studieze la Facultatea de Litere sau la Școala de Poliție. Târgul educațional a fost finanțat de Uniunea Europeană. Organizatorii doresc să repete acest proiect și în anii care vor veni.

”Evenimentul are un impact semnificativ pe termen lung, punând bazele unor politici concrete și coerente destinate ocupării tinerilor absol­venți ai instituțiilor de învățământ în domeniile căutate pe piața muncii, evitându-se insuccesul și insatisfacția profesională, realizându-se, de asemenea, o diminuare semnificativă a șomajului și inactivității în rândul tinerilor”, a declarat directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Daniel Don. 

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă