20.7 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialA murit matematicianul Solomon Marcus, la 91 de ani

A murit matematicianul Solomon Marcus, la 91 de ani

Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Romane, a murit joi, la varsta de 91 de ani, a confirmat pentru Hotnews.ro academicianul Viorel Barbu. Solomon Marcus era internat la Spitalul Fundeni, unde fusese transferat zilele trecute de la Spitalul Elias. 

Solomon Marcus s-a nascut la 1 martie 1925, la Bacau, parintii sai fiind croitori. A absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti, obtinand ulterior titlurile stiintifice de doctor in matematica si doctor docent. Dupa absolvirea facultatii, Solomon Marcus a predat ca profesor la Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti. Este autorul a numeroase studii interdisciplinare, de carti ce privesc utilizarea matematicii in lingvistica, in analiza teatrala, in stiintele naturale si sociale, potrivit Wikipedia.

Cartile sale au fost traduse in multe tari ale lumii. A publicat peste 50 de volume in Romania, traduse in mai multe limbi din Europa si nu numai si aproximativ 400 de articole in reviste stiintifice sau de specialitate. Opera sa a fost citata de peste 1.000 de autori. 
Din 1993, Solomon Marcus a devenit membru corespondent al Academiei Romane, iar din 2001 era membru titular al Academiei Romane.
Solomon Marcus era autor colaborator al site-ului Contributors.ro, unde a publicat ultimul articol pe 11 februarie .

=======

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România deplânge moartea academicianului Solomon Marcus, pe care o consideră o grea pierdere pentru întreaga societate românească. "Încetarea din viaţă a academicianului Solomom Marcus este o grea pierdere pentru întreaga societate românească, nu numai pentru familie, pentru prieteni, pentru ştiinţa românească sau pentru comunitatea evreiască. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România îşi exprimă durerea faţă de această imensă pierdere şi transmite condoleanţe familiei îndoliate. (…) Comunitatea evreiască din România a pierdut un om care a suferit, în tinereţe, pentru că era evreu şi care a ştiut, toată viaţa, să îşi poarte evreitatea cu demnitate, constituind un exemplu al valorilor de talie mondială pe care evreii le-au dăruit culturii române", se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, Agerpres de FCER. 

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România evidenţiază contribuţia lui Solomon Marcus la dezvoltarea ştiinţei româneşti, contribuţie recunoscută în ţară şi străinătate. "A vorbi despre Solomon Marcus numai ca despre un eminent om de ştiinţă sau academician, autor a peste 50 de cărţi şi sute de articole, profesor universitar cu un remarcabil talent pedagogic, ar însemna să pierzi din vedere latura sensibilă, profund umană a personalităţii sale. De fapt, tocmai pregătirea sa ştiinţifică şi artistică şi această sensibilitate, cuplată cu o minte analitică strălucitoare, i-au permis, pe lângă succesele în sfera matematicii, să fie un pionier în domeniul poeticii matematice, al lingvisticii matematice, al semioticii aplicate la artele frumoase. (…) Contribuţiile lui Solomon Marcus la dezvoltarea ştiinţei româneşti au fost recunoscute nu numai prin elogiile primite de la confraţii din ţară şi din străinătate, precum şi de la studenţii săi, ci şi prin numeroasele şi prestigioasele distincţii care i-au fost acordate, dintre care amintim numai Ordinul Naţional 'Serviciul Credincios' în grad de Comandor, Ordinul Naţional 'Serviciul Credincios' în grad de Mare Ofiţer şi Ordinul Naţional ' Steaua României' în grad de Cavaler. Să-i fie amintirea binecuvântată!", se mai arată în comunicatul semnat de deputatul Aurel Vainer, preşedinte al FCER. 

Cele mai citite

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi s-a angajat să permită trecerea asistenţei umanitare în Fâşia Gaza

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a promis, într-o discuție cu președintele american Joe Biden, să permită trecerea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza prin punctul...

Emblema Dogecoin, câinele Kabosu, a murit

Kabosu, câinele japonez din rasa Shiba Inu cunoscut pentru faimoasa sa fotografie devenită „meme” și care a inspirat logo-ul criptomonedei „Dogecoin”, a murit vineri...

Anunț despre starea de sănătate a lui Robert Fico. Cum se simte premierul Slovaciei

Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico este în uşoară ameliorare, a anunţat vineri spitalul unde este internat premierul, transmite AFP, care este...
Ultima oră
Pe aceeași temă