17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAi luat bacalaureatul? Vezi aici cât te costă să studiezi la universităţile...

Ai luat bacalaureatul? Vezi aici cât te costă să studiezi la universităţile din Capitală

Universităţile de stat, dar şi cele particulare vor începe de săptămâna viitoare înscrierile pentru admitere. La instituţiile de stat există 62.850 de locuri la buget şi aproximativ 60.000 la taxă, la care se adaugă alte 30.000 de locuri la universităţile private. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, numărul de locuri la facultăţi este mai mare decât cel al absolvenţilor de liceu. Aproximativ 100.000 de elevi au promovat examenul de bacalaureat in sesiunea de vara din 2011, adica o rată de promovare de doar 44,7%.

Tinerii care au terminat anul acesta liceul nu trebuie să se îngrijoreze aşadar că nu vor intra la facultate. Cei care nu vor obţine însă un loc la buget, trebuie să găsească bani pentru a plati taxele de şcolarizare destul de piperate pentru buzunarele românilor.

Cele mai scumpe facultăţi bucureştene de stat sunt cea de Film, Medicina, Ingineria, Muzica şi Construcţiile.

Facultatea de Cinematografie din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) deţine recordul cu o taxă anuală de 19.000 de lei, la Facultatea de Film. Taxele de studiu in cadrul UNATC variaza intre : 6.000 de lei/an si 19.000 de lei/an.Una dintre cele mai mari taxe de studiu rămâne, şi în acest an, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”. Aici, pentru ciclul de studii universitare 2011-2012, taxa anuala este de 6.000 de lei.

Universitatea Politehnică Bucureşti păstrează şi ea tarifele ridicate. Anul de studiu costă 4.000 de lei, iar la Facultatea de Inginerie în limbi străine chiar mai mult, respectiv 4.500 de lei. Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti percepe taxe diferite, în funcţie de facultate. Astfel, la Departamentul de Limbi Străine şi Comunicare, taxa de şcolarizare pentru anul universitar 2011-2012 este de 3.600 lei, iar pentru Facultatea de Inginerie în Limbi Străine aceasta se ridică la 4.500 de lei. La restul facultăţilor, taxa de şcolarizare pe locurile cu plată este de 4.200 lei.

La Universitatea Naţională de Muzică taxa de şcolarizare porneşte de la 4.500 de lei pe an studenţii admişi pe locurile cu plată la specializarea Interpretare muzicala – instrumente si ajunge la 5.500 de lei la specializarea Artele spectacolului muzical.

Taxa anuală de studii pentru anul universitar 2011 – 2012 la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu este de 4.000 de lei, cu excepţia specializărilor Conservare şi restaurare de arhitectură şi Mobilier şi amenajări interioare, unde studenţii trebuie să plătească doar 2.500 de lei.

Taxă fixă la ASE şi Universitatea Bucureşti

Academia de Studii Economice din Capitală este una dintre universităţile unde taxa de şcolariare a rămas neschimbată: 3.000 de lei pe an pentru toate facultăţile. La fel, la Universitatea Bucureşti (UB), taxa pentru studii de licenţă la toate facultăţile a rămas 3100 lei. Excepţie fac Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, unde studenţii plătesc doar 2.500 de lei şi Facultatea de Fizică, unde cuantumul taxei este de 3.000 lei.

Cele mai mici taxe la SNSPA şi USAMV

La Universitatea de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV), din Capitală se află printre instituţiile de învăţământ cu cele mai mici taxe. Un an de studiu la Agronomie, de exemplu, costă doar 1.800 de lei. Excepţie face Facultatea de Medicină Veterinară, cu o taxă de şcolarizare de 3.800 de lei pe an. La Facultatea de Management din cadrul USAMV, taxa de şcolarizare pentru specializarea Inginerie Economică în Agricultură este de 2.100 lei, iar la Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism, 2.400 lei. Pentru un loc la Facultatea de Horticultură, taxele sunt de 2.500 lei pentru specializarea Horticultură şi 3.000 pentru Peisagistică.

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti practică, de asemenea, taxe şcolare mici. Studenţii la Facultatea de Management trebuie să plătească doar 1.800 de lei pe an, în timp ce la celelalte facultăţi din cadrul SNSPA taxa variază între 2.200 şi 2.400 de lei. În plus, studenţii care achită integral taxa de şcolarizare la începutul anului au o reducere de până la 200 de lei. La SNSPA există o taxă pe generaţie, studenţii plătesc în fiecare din cei trei ani de şcolarizare aceeaşi taxă pe care au plătit-o în primul an. Aceeşi politică există şi la ASE.

Facultatea, mai ieftină la privat

În ceea ce priveşte universităţile private, taxa anuală poate ajunge anul acesta până la 12.500 de lei pe an. Tot Medicina este cea mai scumpă facultate şi în învăţământul particular. Astfel, la Universitatea Titu Maiorescu, taxa de şcolarizare la Facultatea de Medicină şi Medicină Dentară variază între 6.500 de lei şi 12.500 de lei pe an în funcţie de specializare. Mai ieftină este taxa la Facultatea de Medicină Veterinară de la Universitatea Spiru Haret unde studenţii trebuie să plătească 2.530 de lei pe an.

Cea mai mică taxă la Facultatea de Istorie

În general, taxele la universităţile private sunt mai mici decât cele de la instituţiile de stat. Cea mai mică taxă din învăţământul privat este de doar 850 de lei la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Dimitrie Cantemir.

Universitatea Spiru Haret atrage în continuare foarte mulţi studenţi cu cele mai mici taxe şcolare: doar 1380 pe lei la Facultăţile de Matematică şi Informatică, Drept şi Administraţie Publică, Sociologie, Marketing şi Afaceri Economice Internaţionale, Management Financiar-Contabil, Finanţe şi Bănci, Relaţii Internaţionale, Istorie şi Filosofie, Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice, Geografie. Mai scumpe sunt Facultatea de Arte şi cea de Arhitectură unde taxa anuală costă 1.800, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport unde studenţii plătesc 1.725 de lei pe an şi Facultatea de Medicină Veterinară care are cea mai mare taxă şcolară de 2.530 de lei.

La Universitatea Nicolae Titulescu taxa de şcolarizare începe de la 1.600 de lei în anul I şi creşte în fiecare an cu 200 de lei. În schimb, la Universitatea Ecologică taxa este fixă de 1.800 de lei pe an pentru toate cele şapte facultăţi şi nu se modifică pe parcurs. Universitatea Româno-Americană practică, de asemenea, o taxă de studiu fixă de 2.100 de lei (500 de euro) pentru toate facultăţile.

Facultatea de Arte la instituţiile private este mult mai ieftină ca la stat. Astfel, taxa de şcolarizare la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Hyperion este 3.650 de lei la specializarea Artele Spectacolului şi 4.100 de lei la specializarea Cinematografie, Fotografie, Media (Regie de Film si TV, Imagine de Film si TV). Cea mai mică taxă la Universitatea Hyperion este cea de la facultatea de Geografie de doar 1.500 lei pe an.

Universitatea Titu Maiorescu percepe, de asemenea, taxe diferite, în funcţie de facultate. Astfel, la Facultatea de Administraţie Publică taxa de studiu este 1.500 de lei pe an (350 de euro), în timp ce la facultăţile de Drept, Ştiinţe Economice, Ştiinţe Politice şi Sociale studenţii trebuie să plătească 2.100 de lei pe an (500 de euro). Taxele cresc şi mai mult la Facultatea de informatică (600 de euro) şi cea de Psihologie (900 de euro în primul an).

La Universitatea Dimitrie Cantemir taxele variază între 350 şi 500 de euro pe an, cu excepţia Facultăţii de Istorie care percepe o taxă şcolară de doar 200 de euro.

Reduceri de taxe

Universităţile private oferă studenţilor posibilitatea de a plăti taxa de studiu în 2-4 rate şi acordă mai multe reduceri pentru tinerii care plătesc toţi banii la începutul anului. Universitatea Dimitrie Cantemir, de exemplu, oferă 25% reducere pentru candidaţii care provin din aceeaşi familie, pentru absolvenţii licentiaţi ai unei alte facultăţi din cadrul UCDC precum şi pentru candidaţii cu rezultate excepţionale pe parcursul anilor de studii.

Topul universităţilor de stat din Capitală

1. UNATC: 6.000 de lei/an – 19.000 de lei/an
2. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”: 6.000 de lei/an
3. Universitatea Naţională de Muzică: 4.500 de lei/an – 5.500 de lei/an
4. Universitatea Politehnică Bucureşti: 4.000 de lei/an – 4.500 de lei/an
5. Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti: 3.600 de lei/an – 4.500 de lei/an
7. Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”: 4.000 de lei/an
8. Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară: 1.800 de lei/an – 3.800 de lei/an
9. Universitatea din Bucureşti: 3.100 de lei/an
10. Academia de Studii Economice din Bucureşti: 3.000 de lei/an
11. Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative 1.800 de lei/an – 2.400 de lei/an

Topul universităţilor private din Capitală

1. Universitatea Româno-Americană: 2.100 de lei/an
2. Universitatea Ecologică: 1.800 de lei/an
3. Universitatea Titu Maiorescu: 1.500 de lei/an – 12.500 de lei/an
4. Universitatea Hyperion 1.500 de lei/an – 3.650 de lei/an
5. Universitatea Nicolae Titulescu: 1.600 de lei/an
6. Universitatea Spiru Haret: 1.380 de lei/an – 2530 de lei/an
7. Universitatea Dimitrie Cantemir: 850 de lei/an – 2.100 de lei/an


Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă