15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAplicații create de tineri din Cluj, în finala mondială NASA Space Apps...

Aplicații create de tineri din Cluj, în finala mondială NASA Space Apps Challenge

 

Informaticienii clujeni s-au făcut remarcați într-una dintre cele mai importante com­petiții mondiale dedicate inovației. Două aplicații create de echipe de programatori și piloți clujeni au ajuns în finala mondială a competiției NASA Space Apps Challenge. Membrii echipei care va câștiga competiția mondială vor fi invitați la baza din Cape Canaveral pentru a asista la lansarea unei rachete. Competiția NASA a fost organizată în 193 de orașe din întreaga lume, spun organizatorii.

Maraton de programare de două zile

Zeci de tineri pasionați de știință au participat la un maraton de programare care s-a întins pe parcursul a două zile și care s-a încheiat duminică seară. Maratonul a fost organizat la Cluj, în clădirea The Office. Echipele care au participat la competiția organizată sub egida Agenției Spațiale Americane au creat șapte aplicații informatice, care pot fi de ajutor celor care au pornit să cucerească spațiul cosmic.

Două dintre aplicațiile create la Cluj s-au calificat în finala mondială, iar echipa care va câștiga această competiție va avea parte de un premiu special, spune organizatorul evenimentului de la Cluj, Cristian Dascălu. ”Sunt nominalizate pentru a intra în competiția globală. Fiecare locație (n.r. – loc în care a fost organizată competiția) propune două aplicații care să intre în competiția pentru alegerea aplicației care va câștiga o călătorie la Cape Canaveral ­pentru lansarea următoarei ­navete spațiale”, a spus Cristian ­Dascălu.

Piloții de avion și informaticienii au muncit cot la cot

Prima dintre cele două aplicații din finala mondială a fost creată de o echipă care a reunit programatori și piloți de avioane. Această aplicație înglobează date furnizate de aeroporturi, de stații meteo, de autoritățile aeronautice și de utilizatori pentru a încerca să prezică dacă un anumit zbor va avea sau nu întârziere, spune unul dintre membrii echipei Fly Boys, care a creat aplicația, pilotul de avion Marius Petriman.

”Lucrând în lumea reală și văzând problemele cu care se confruntă pasagerii și din punct de vedere al unui pilot, mi-am dat seama că este foarte, foarte important să știi dacă un zbor o să întârzie sau nu. Și atunci, în acest sens, era necesară o… un proiect care să îl ajute pe pasager să știe acest lucru”, a spus pilotul de Airbus, care lucrează pentru compania WizzAir. Cea de-a doua aplicație premiată înglobează date furnizate de diferite stații de observare a calității aerului, de autoritățile sanitare, cele de mediu și de utilizatori pentru a încerca să arate gradul de poluare și riscul declanșării unor afecțiuni ale sănătății, spune unul dintre membrii echipei Air Fighters, care a creat aplicația, programatorul Tiberiu Petre.

”Practic, există multe date legate de poluare și de problemele de sănătate, de ordin respirator, dar nu există studii legate de legătura dintre ele, legătură de gen cauză-efect. Iar noi intenționăm să aprofundăm pe partea asta cunoștințele”, a spus programatorul clujean, citat de ClujToday.ro.

Joc pentru antrenarea viitorilor coloniști de pe Marte

Şi celelalte aplicații, care nu au intrat în finala mondială, au idei valoroase, spun organizatorii. O aplicație creată de o echipă de liceeni are forma unui joc destinat pregătirii celor care vor să colonizeze planeta Marte. Viitorii coloniști sunt instruiți prin intermediul acestui joc inclusiv cum să cultive grâu sau tomate pe solul Planetei Roșii. Ideea elevilor de liceu este una originală și spune multe despre potențialul lor de a inova, spun organizatorii competiției.

O altă aplicație este conectată cu un costum special, care permite cosmonauților aflați pe stația spațială internațională să facă exerciții fizice în condiții de gravitație redusă, iar o a treia limitează zborul dronelor, care nu mai pot fi prezente deasupra aeroporturilor sau unităților militare. Cea de-a patra aplicație din competiția locală se referă la interpretarea datelor referitoare la riscul de îmbolnăvire în diferite zone, iar cea de-a cincea permite robotizarea telescoapelor spațiale și calculează probabilitatea ca meteoriții observați să lovească Pământul.  

 

Cele mai citite

Rusia susține că a doborât 50 de drone ucrainene. Doi civili și-au pierdut viața

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că apărarea sa antiaeriană a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii, respingând unul...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă