14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialBacalaureat: Șapte profesori din Tulcea, reținuți, după ce au luat șpagă de...

Bacalaureat: Șapte profesori din Tulcea, reținuți, după ce au luat șpagă de la 45 de elevi

Șapte profesori din județul Tulcea au fost reținuți, marți, după ce au luat mită de la 45 de absolvenți de liceu, la cele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, informează Mediafax. Sumele primite de cadrele didactice variază între 400 și 800 de euro.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Tribunalului Tulcea, în perioada mai – septembrie, pe parcursul desfăşurării celor două sesiuni ale examenului de bacalaureat, cei șapte inculpaţi – profesori de matematică, geografie, limba franceză, fizică și biologie – au notat în plus sau au modificat lucrările a aproximativ 45 de candidaţi, astfel încât aceștia să poată promova examenul.

Citește și: Mită la bacalaureat: Inspectorul școlar din Brăila, în arest la domiciliu. Profesorii, sub control judiciar

Conform procurorilor, prin intermediul colegilor profesori, examinatorii au primit semne şi parole transmise de la şi către candidaţi pe care aceştia le-au inserat în conţinutul lucrărilor în scopul identificării cu uşurinţă la corectare.

Pentru acordarea notelor de promovare, profesorii corectori fie au notat în plus lucrările, fie le-au modificat sau au rezolvat integral subiectele, primind în schimb cuprinse între 400 şi 800 euro pentru fiecare disciplină.

Marți, procurorul de caz a dispus începerea acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a celor șapte inculpaţi – Ovidiu Marius Târlogeanu, profesor de matematică, Dorel Teodor Ţigău, profesor de matematică, Mariana Gabi Costache, profesor de geografie, Cornelia Bacalu, profesor de franceză, Marcel Sciotnic, profesor de matematică, Cornel Brudiu, profesor de fizică şi Violeta Calotă, profesor de biologie.

Citește și: MITĂ la bacalaureat: Doi profesori și un inspector școlar din Brăila, reținuți

Cei șapte profesori din municipiul Tulcea sunt acuzați de trafic de influenţă, complicitate la dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Tulcea, cu propunerea de arestare preventivă a celor șapte profesori.

De asemenea, în acest dosar se fac cercetări și în cazul altor 20 de cadre didactice, care au calitatea de suspecţi.

Cele mai citite

La un pas de istorie! Thailanda, tot mai aproape de legalizare căsătoriilor între persoane de același sex

Parlamentul thailandez a aprobat miercuri, cu o majoritate covârșitoare, un proiect de lege privind legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, un pas istoric,...

Silvestru Șoșoacă, dezvăluiri despre legăturile Dianei Șoșoacă cu Rusia lui Vladimir Putin

Într-un interviu acordat Antena 3, Silvestru Șoșoacă, soțul Dianei Șoșoacă, a vorbit despre divorț, dar și despre legăturile acesteia cu Rusia. Bărbatul a dezvăluit...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...
Ultima oră
Pe aceeași temă