11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialBACALAUREAT 2016. Peste 600 de persoane, nemulțumite de un subiect la Fizică,...

BACALAUREAT 2016. Peste 600 de persoane, nemulțumite de un subiect la Fizică, care ar fi fost redactat greșit

Peste 600 de persoane au semnat o petiție online în care susțin că unul dintre subiectele la Fizică, din cadrul examenului de Bacalaureat, ar fi fost redactat greșit. Astfel, ei cer Ministerului Educației ca respectivul subiect să fie notat cu punctajul maxim indiferent de modul în care candidaţii au rezolvat problema.

Autorul petiției atrage atenția că neatenția celor care au redactat subiectele pot pune în pericol viitorul tinerilor, întrucât cei răspunzători nu vor să își asume greșeala.

„Din nou incompetența unor profesori lovește în viitorul unor copii. Mereu se spune că educația noilor generații nu se ridică la nivelul celor de acum 30 de ani, dar de fapt copiii de azi au rezultate mult mai bune decât au avut cei care acum sunt maturi. Foarte mulți elevi obțin premii la olimpiade naționale și internaționale, sunt admiși la facultăți de prestigiu din Europa și Statele Unite, au o mulțime de oportunități de a-și dezvolta o carieră de succes, dar toate aceste șanse pot fi năruite de neatenția unei singure persoane care nu conștientizează cât de mult rău poate face doar prin omiterea unui minus în redactarea unui subiect de bacalaureat. Imaginați-vă că sunteți un tânăr care a muncit 12 ani neîntrerupt să obțină rezultate foarte bune, a câștigat o mulțime de premii la olimpiade naționale și internaționale, a fost admis la o facultate de prestigiu din Europa și avea nevoie doar de o notă peste 9.50 la bacalaureat. Din păcate, nu o poate obține pentru că cineva a omis un minus, altcineva nu a verificat și nimeni nu vrea să recunoască și să corecteze eroarea”, se arată în textul petiției.

Citește și: BACALAUREAT 2016. Petiție online pentru ca „Moromeții” să fie considerat roman interbelic, semnată de peste 5.700 de persoane

Autorul textului mai susține că nu este prima dată când subiectele au fost redactate greșit. Astfel, în textul petiției, un profesor de la  Colegiul Național Iași, Andu Ouatu, explică unde a apărut eroarea.

În cadrul subiectului II susținut astăzi la Fizică, a apărut o greșeală, așa cum ne explică mai jos domnul profesor Andu Ouatu de la Colegiul Național Iași, unul din cei mai buni profesori de fizică din țară.<<Din păcate la subiectul ÎI de la bacalaureat la electricitate este în textul problemei o tensiune între două puncte U între A și B de 30V. Ar fi trebuit să fie -30 V pentru că intensitatea curentului electric în acea ramură era de la B la A. Este un lucru evident și cunoscut de toți cei care știu fizică. Elevii de la Național s-au chinuit în fel de fel de moduri să rezolve problemă cu datele din problemă, unii chiar au ajuns să se indoiască de cunoștințele lor. Au piedut copiii o oră la acest subiect!>>, ne-a declarat profesorul Ouatu. Cadrul didactic este de părere că singura soluție în acest caz este să se dea punctajul maxim la rezolvarea în orice mod a acestui subiect și ministerul să își recunoască greșeala”, susțin semnatarii scrisorii.

Citește și: SCANDAL pe subiectul la Matematică, de la Evaluarea Națională. Ministerul nu modifică baremul de corectare

Și proba la Limba Română i-a pus în dificultate pe unii absolvenți de liceu. Astfel, la partea a III-a ei au avut de redactat un eseu de 600 – 900 de cuvinte în care să prezinte tema și viziunea despre lume și viață într-un roman interbelic, ceea ce i-a pus în dilemă pe mai mulți candidați, care au scris despre romanul „Moromeții”, deși acesta este roman postbelic. Astfel, nemulțumiții au formulat o petiție online, în care motivează că alegerea lor ar trebui să fie luată în considerare, întrucât „acțiunea romanului este interbelică”, deși volumul 1 a apărut în 1955, iar volumul 2 în 1967. Petiția a strâns peste 5.700 de semnături. 

O petiție similară a fost creată, la finalul lunii iunie, după ce unul dintre subiectele de la Matematică, din cadrul Evaluării Naționale, a stârnit indignare în rândul părinților și profesorilor, care au acuzat că subiectul induce în eroare. Astfel, peste 39.000 de persoane i-au cerut ministrului Educației să ia în calcul ambele variante de răspuns.

Cele mai citite

CSAT trebuie să-i aprobe lui Iohannis încă o factură pentru candidatura la NATO

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) va trebui să-i aprobe președintelui Klaus Werner Iohannis decontarea probabil a ultimei facturi sau...

Probleme pentru IT-iștii din Cluj. Gameloft, concedieri masive

Gameloft va închide studioul său din Cluj-Napoca, a transmis compania. Peste 100 de angajați vor fi concediați. „La nivel de companie trebuie să reevaluăm în...

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă