21 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialBrașov: Peste 4.200 de locuri în căminele studențești

Brașov: Peste 4.200 de locuri în căminele studențești

Studenţii de la Universitatea ”Transilvania“ din Braşov au la dispoziţie peste 4.200 de locuri de cazare în cele 13 cămine studenţeşti, transmite Mediafax. Prețul unui loc este de aproximativ 170 de lei pe lună, mai are cu 12% față de anul trecut.

Potrivit prorectorului Universităţii ”Transilvania“ din Brașov, Daniel Munteanu, unitatea de învățământ superior pune la dispoziția studenților 4.234 de locuri în cele 13 cămine din cele două campusuri studenţeşti -Memorandului şi Colină-, fiind astfel acoperite circa 90 la sută din cererile de cazare.

La Universitatea ”Transilvania“ vor studia peste 20.000 de studenţi, aproximativ 6.500 dintre aceștia fiind din afara judeţului. O parte dintre cei care vin din afara judeţului nu îndeplinesc condiţiile pentru a primi un loc în cămin, iar alţii preferă să stea în chirie, astfel că aproximativ 5.000 de studenţi depun, de obicei, cereri de cazare.

Citește și: Aproximativ 12.000 de locuri în cămine oferite studenţilor, la Cluj

”Aparent, cele 4.234 de locuri de cazare ar fi insuficiente, dar din experienţa anilor trecuţi, după primele două etape de cazări şi prin transferul locurilor rămase disponibile la unele cămine, reuşim să acoperim cam 90 la sută din cereri. Eu zic că nu vor fi probleme”, a declarat Daniel Munteanu pentru corespondentul MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte preţurile pentru cazare, acestea au crescut în medie cu 12 la sută pentru studenţii la locurile bugetate, preţul mediu fiind de 170 de lei pe lună, şi cu 22 la sută pentru studenții la locurile cu plată, respectiv 270 de lei pe lună, potrivit sursei citate.

”Din cauza creşterii cheltuielilor am fost nevoiţi să operăm o majorare a tarifelor de cazare pentru studenţi. Preţurile diferă de la un cămin la altul, în funcţie de condiţii şi dotări, cu circa 5 lei”, a mai spus prorectorul universităţii braşovene.

Există şi studenţi care beneficiază de reduceri sau scutiri de la plata cazării sau a mesei de la cantină, cum este cazul unui grup de studenţi de la Inginerie care se ocupă benevol de mentenanţa tuturor calculatoarelor din facultăţi sau studenți care ajută la cantina studenţească.

Potrivit prorectorului universității, unitatea de învățământ a stabilit criterii ”clare” pentru cazarea studenților în cămine. Astfel, studenţii nu vor avea voie să aibă mai mult de trei restanţe în prima sesiune a anului universitar, iar domiciliul stabil al acestora să fie la o distanță mai mare de 30 de kilometri de Braşov.

Priam etapă de repartizare a locurilor de cazare va avea loc sâmbătă şi duminică pentru studenţii din anul I, masteranzi şi doctoranzi, iar în perioada 29-30 septembrie este programată cazarea studenţilor din ceilalţi ani.

În 2 octombrie, conducerile faultăţilor vor face o analiză a locurilor rămase libere şi vor organiza o nouă repartizare, care se va desfăşura în perioada 3-4 octombrie.

Înainte de începerea noului an universitar, s-au făcut investiţii de circa 150.000 de euro pentru igienizări, modernizări ale intrărilor în cămine, reparaţii şi reamenajări ale unor camere, dezinsecţie și deratizare. În plus, urmează ca în perioada următoare să fie făcută o lucrare mai amplă la una din centralele care alimentează o parte din cămine, investiţie care se ridică la circa 100.000 de euro. Toate investiţiile au fost realizate din fondurile universităţii.

Odată cu venirea studenţilor, chiriiile cresc cu 15-30%. Oferta include și minicămine private amenajate în vile, unde o cameră costă între 350 și 550 de lei. La Brașov, studenţii care nu găsesc un loc în căminele facultăților pot opta pentru minicămine private, amenajate în vile, unde preţurile pentru un loc încep de la 350 de lei și ajung la 550 de lei, cu toate utilităţile incluse.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 777: Șoigu cere suplimentarea livrărilor de arme

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară în Ucraina, a comunicat Ministerul Apărării.Într-o întrunire...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze...
Ultima oră
Pe aceeași temă