8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCapcanele din acest an ale Evaluării Naționale

Capcanele din acest an ale Evaluării Naționale

 

Absolvenții gimnaziului din acest an au intrat în focurile Evaluării Naționale, 166.000 de elevi susținând, pe 23 iunie, proba la Limba și literatura română. După scandalul de anul trecut, când s-a spus că subiectele au fost prea ușoare, situația s-a schimbat acum, s-ar putea spune radical.

La prima vedere, subiectele din acest an au fost de nivel mediu. Dar multe capcane ar putea să dea bătăi de cap candidaților. Vom vedea asta cel mai bine atunci când se vor afișa rezultatele.

Primele reacții ale profesorilor, după proba de Limba și Literatura Română, au mers pe ideea că cerințele la acest examen au fost mult crescute, față de anul anterior. Mai mult decât atât, se pare că tocmai capcanele din redactarea subiectelor vor face multe victime.

Să luăm ca exemplu subiectul care solicită candidaților să scrie o compunere despre întâlnirea lor cu un scriitor contemporan. Unii elevi s-au referit la Eminescu. Ceea ce dovedește că ei nu știu ce înseamnă „contemporan“. Ce să mai spui de lipsa lecturii din scriitorii contemporani.Alt subiect a conținut o capcană parcă și mai mare – să scrii despre ceea ce înseamnă "empatie" și rolul ei în dobândirea abilităților pentru lectură. Așa cum remarca un dascăl, hai să luăm acum câțiva oameni maturi, cu pregătire peste medie, și să-i întrebăm ce înseamnă "empatie". Rezultatele vor fi mai degrabă dezastruoase.

Examenul din acest an are o semnificație aparte. Este pentru prima oară când contează foarte mult ce faci la test, în vederea obținerii unui loc la liceu. Știți foarte
bine cum era în alți ani. Se stabilea o medie generală. Aceasta era
formată, în proporții egale, din media din clasele V – VIII și din nota obținută la examen. Astfel, în funcție de media generală, intrai la un liceu sau altul ori la școala profesională, în urma repartizării computerizate.

Acum contează mai mult examenul, în comparație cu notele din gimnaziu

Altceva e în acest an, când s-au schimbat proporțiile. Doar un sfert din media generală înseamnă notele din clasele V – VIII, în timp ce 75% va reprezenta nota obținută la examen. Astfel, în acest moment poți spune că degeaba ai tras tare timp de patru ani, să iei note de zece, dacă la examen ți-au căzut subiecte de care te-ai împiedicat.

Profesorii se așteptau, în actualul context, ca subiectele Evaluării Naționale din acest an să fie de nivel mediu. Ele au fost, în schimb, mai degrabă la nivelul olimpicilor, susțin oameni din învățământ care au preferat să-și păstreze anonimatul. Pe de altă parte, era de așteptat acest lucru, după ce anul trecut a fost mare scandal pe tema subiectelor, prea ușoare, au susținut unii atunci, ale examenului de la finalul gimnaziului.

Calendarul examenului și al înscrierii la liceu

Dar să ne întoarcem în actualitate. Și să vedem cum vor fi subiectele la proba de Matematică, programată pe 25 iunie. Mai trebuie spus că pe 27 iunie se vor afișa primele rezultate, urmând eventualele contestații, pentru ca la 1 iulie să fie comunicate rezultatele finale. Emoțiile nu se vor încheia pentru proaspeții absolvenți ai gimnaziului, pentru că între 4 și 8 iulie trebuie să completeze, asistați de părinți și profesori, fișele de înscriere la liceu. Aceeași perioadă este dedicată și operațiunii de introducere în baza de date computerizată a tuturor codurilor, aferente opțiunilor pe care le-au făcut elevii. Foarte important este faptul că între 5 și 9 iulie părinții și elevii trebuie să verifice corectitudinea datelor introduse în calculator, în conformitate cu alegerea pe care a făcut-o fiecare elev în parte. Urmează o serie de proceduri, la nivel județean și național, toate aceste date fiind verificate. Data de 15 iulie este foarte importantă, pentru că atunci se va face repartizarea computerizată. Pentru ca în perioada 17 – 25 iulie elevii să meargă la liceele unde au fost repartizați, pentru a-și depune dosarul de înscriere.    

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă