11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCât îi costă pe studenți cazarea la un cămin din Cluj

Cât îi costă pe studenți cazarea la un cămin din Cluj

Peste 13.500 de locuri de cazare au fost puse la dispoziția celor aproximativ 70.000 de studenți din Universitățile de stat din Cluj, iar tarifele variază între 100 şi 370 de lei, în funcţie de camere, potrivit Mediafax

Cel mai mare cămin al Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca – nr. 16 – din Complexul Studenţesc Haşdeu dispune de 1.065 de locuri în camere cu cinci paturi. Căminul are, în total, 213 camere dotate cu internet prin cablu, iar la fiecare din cele zece etaje există o baie comună, o sală de lectură cu internet Wi-Fi şi un oficiu cu plite cu gaz. 

Administratorul căminului, Sergiu Bal, a declarat că studenţii care se cazează aici au la dispoziţie şi o spălătorie dotată cu 28 de maşini de spălat şi 15 uscătoare de haine, care deserveşte jumătate din complexul studenţesc.

“Avem la subsolul căminului şi o sală de divertisment, dotată cu mese de ping-pong, de biliard şi o sală de fitness cu aparate multifuncţionale, toate fiind folosite gratuit de studenţi, între orele 7.00 şi 21.00. Chiria lunară pentru un loc în căminul 16 se ridică la 100 de lei, incluzând toate cheltuielile legate de apă, încălzire şi electricitate. Căminul 16 este unul numai de băieţi”, a spus Bal.

UBB mai oferă şi cămine confort I, tip garsonieră, pentru două persoane, cu baie şi bucătărie în fiecare cameră, pentru care se percepe o chirie de 170 de lei pe lună.

Cazările în căminele studenţeşti din cadrul UBB încep de vineri, în prima zi fiind cazaţi studenţii din anul întâi. Universitatea pune la dispoziția studenților, în total, 5.204 locuri de cazare în cele 17 cămine pe care le are în administrare, pentru care au fost depuse peste 9.000 de cereri. Regia de cămin variază de la cămin la cămin în funcție de gradul de confort și se încadrează între 100 și 170 de lei pe lună.

Reprezentanţii UBB au declarat că, pe perioada vacanţei de vară, s-au făcut, pentru toate căminele studenţeşti, reparaţii, dezinsecții, dezinfecții şi igienizări pe coridoare, casa scării, oficii, fumoare, grupuri sanitare, săli de lectură, camere. De asemenea, au fost făcute și lucrări de exterior, printre care reparații tencuială, înlocuirea placajelor ceramice pentru scările de acces, refacerea finisajelor deteriorate, repararea elementelor de tinichigerie și refacerea perimetrală a trotuarelor de protecție cu asfalt și borduri noi.

“Valoarea totală a lucrărilor a fost de peste 1,4 milioane de lei”, au spus reprezentanţii UBB.

În Căminul nr. 3 din Complexul Studenţesc Observator, aparţinând de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), vor fi cazaţi 602 studenţi în cele 157 de camere cu două sau patru paturi, toate având baie inclusă. Aici există câte un oficiu pe fiecare etaj, dotat cu plite electrice, şi câte o sală de lectură, căminul beneficiind de internet Wi-Fi sau prin cablu.

“Avem pe fiecare etaj câte o spălătorie dotată cu maşină de spălat şi uscător de rufe, iar programarea pentru spălarea hainelor se face online, pentru a nu exista discuţii între studenţi. Fiecare student care se cazează primeşte un cont şi o parolă şi îşi poate face programarea de pe laptopul propriu pe o platformă online pe care o punem la dispoziţie”, a spus administratorul căminului, Stela Iuşan.

Potrivit reprezentanţilor UTCN, universitarea dispune de 4.930 de locuri de cazare, repartizate în şapte cămine din cele două campusuri din Observator şi Mărăşti, pentru care au fost depuse 10.000 de cereri.

“Taxele de cazare au rămas nemodificate faţă de anul anterior, respectiv, 100 lei/persoană în cameră nemodernizată cu patru persoane, 155 lei/ persoană în camerele modernizate de patru persoane şi de 220 lei/ persoană în cameră de două persoane. În ambele complexe studenţeşti au fost făcute modernizări, reparaţii la instalaţiile sanitare şi electrice, igienizari, deratizări”, au spus sursele citate.

Cazarea în căminele UTCN începe joi, pentru studenţii din anul întâi.

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” oferă cazare studenţilor şi rezidenţilor în nouă cămine, cu un total de 2.100 de locuri, acestea fiind distribuite în funcţie de situaţia şcolară.

Căminul 6 din Complexul Studenţesc Observator este în curs de modernizare, cu finalizare în luna decembrie 2015 şi va oferi alte 500 de locuri pentru cazare. În total au fost depuse circa 2.300 de cereri, cazările începând vineri. Studenţii medicinişti plătesc o chirie lunară cuprinsă între 140 şi 280 de lei în funcţie de camere şi numărul de paturi.

O altă universitate din Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), pune la dispoziţia studenţilor 1.196 de locuri de cazare în patru cămine în Complexul Studenţesc Haşdeu şi în zona centrală a municipiului. Chiria lunară pentru anul universitar 2015 – 2016 nu este definitivată, reprezentanţii universităţii estimând că vor rămâne la acelaşi nivel ca anul trecut, respectiv între 110 şi 225 de lei, în funcţie de gradul de confort şi de norma sanitară.

Cea mai mică instituţie de învăţământ superior din Cluj-Napoca, Universitatea de Artă şi Design (UAD), oferă doar 128 de locuri de cazare în două cămine studenţeşti, taxele fiind cuprinse între 120 de lei şi 370 de lei pe lună. Studenţii au la dispoziţie camere cu două paturi, dar şi apartamente cu două camere cu două paturi şi baie inclusă.

În total, universităţile de stat din Cluj-Napoca pun la dispoziţia celor aproximativ de 70.000 de studenţi peste 13.500 de locuri de cazare pentru anul universitar 2015 – 2016.

Nu toţi studenţii au, însă, nevoie de cazare în cămine, mulţi fiind născuţi în municipiu, iar alţii preferând să îşi închirieze garsoniere sau apartamente pentru care plătesc chirii lunare cuprinse între 150 de euro şi 250 de euro, în funcţie de zonă şi de condiţiile oferite.

De asemenea, studenţii care nu prind locuri în căminele universităţilor, pot opta pentru cămine private, unde plătesc o chirie lunară cuprinsă între 250 şi 400 de lei, în funcţie de numărul de locuri din cameră. 

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă